Een krachtig communicatie-concept • Wat is het en wat is de magie?
Het belang van een krachtig communicatie-concept mag niet worden onderschat. Het vormt de kern en de kapstok van succesvolle merk- en marketing-uitingen. Het zorgt ervoor dat een merk opvalt bij de doelgroep(en) en onvergetelijk wordt.
Maar daar stopt het niet. Een goed concept heeft magische krachten. Het is in staat een saaie dienst sexy te maken.
Duik met ons in de wereld van concepten, ontdek wat een communicatie-concept is en waardoor het het merk woest aantrekkelijk kan maken. We zoomen in op het belang van een communicatie-concept en de relatie met het merk- en branding- en marketing-concept.
Tot slot delen we ook nog meer dan voldoende inspirerende voorbeelden en helpen je op weg in de zoektocht naar een briljant communicatie-concept.
Dit blogartikel is een direct vervolg op: Tony’s Chocolonely en het belang van een sterke en flexibele merkidentiteit. Je kunt deze eerst lezen, maar waar nodig verwijzen we sowieso met handige linkjes naar specifieke informatie in dat artikel.
Eerst meer weten?
Lees dan:
- Wat is branding?
- Wat is een merk en wat is een sterk merk? • 1/4
- Branding biedt (juist) volop kansen voor dienstverleners
Of ga naar het overzicht van alle blogartikelen over branding. Wil je dat wij je op de hoogte houden van nieuwe artikelen op het gebied van branding en gerelateerde onderwerpen? Meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Inhoud
- Inleiding – Wat creëert een aantrekkelijk en verbindend verhaal?
- Wat is een communicatie‑concept?
- Verschil tussen merk-, branding-, marketing- en communicatie‑concept
- Voorbeelden van magische communicatie‑concepten
- Een goed concept is magisch voor een saai onderwerp
- En toen? – Bedenk jij ‘even’ een magisch concept! + lezersaanbieding
Inleiding
Wat creëert een aantrekkelijk en verbindend verhaal?
- Wat maakt een merk interessant en boeiend?
- Wat brengt een saai onderwerp tot leven?
- Wat maakt dat je keer op keer geïnteresseerd bent in bepaalde merken?
Het antwoord ligt vaak in het communicatie-concept.
Een goed doordacht communicatie-concept zorgt ervoor dat een merk zich onderscheidt van de concurrentie. Het spreekt met een consistente boodschap de juiste doelgroep(en) aan en versterkt het vertrouwen in het merk.
Een krachtig communicatie-concept zorgt voor een onstuitbaar geheel van merkuitingen.
Een goed communicatie-concept is als een navigatie-systeem dat ervoor zorgt dat alle merk- en marketing-uitingen in dezelfde richting bewegen en samen een onstuitbaar geheel vormen.
Lees dit artikel en denk vervolgens eens na over het nut van een interessant communicatie-concept voor jullie of jouw eigen merk of organisatie.
Het kan het verschil maken tussen opvallen en onopgemerkt blijven… tussen succesvol de verbinding maken en teleurgesteld achterblijven.
Is dat magisch of niet?!
Laten we samen inzoomen op de wereld van communicatie-concepten en zie hoe en welke merken ze naar nieuwe hoogten hebben gebracht.
Wij weten dat je woorden als communicatie-concept en marketing-uitingen ook aan elkaar mag schrijven, maar doen dat ‘online’ om 2 weloverwogen redenen niet. Lees meer.
Wat is een communicatie-concept?
Het communicatie-concept is het terugkerende thema in de communicatie van het merk. Het is de rode draad in het verhaal. Het is een belangrijk onderdeel dat de aandacht trekt van doelgroep(en) en deze mensen keer op keer weet te boeien.
Het zorgt dat een merk een blijvende indruk achterlaat en dat het de volgende keer snel en feilloos wordt herkend. Een effectief communicatie-concept smeedt een band tussen merk en doelgroep(en).
Een goed doordacht communicatie-concept bouwt op een aantrekkelijke manier aan vertrouwen bij de doelgroep(en).
Een goed communicatie-concept vormt de kern van succesvolle content en van alle andere marketing-uitingen. Het is het uitgangspunt van alle uitingen om de merkidentiteit te communiceren, het merk te onderscheiden van de concurrentie en de boodschap effectief over te brengen.
Het omvat vaak een combinatie van verschillende elementen, zoals visuele vormgeving (beeld en beeldaspecten), tekst (verhaal en taalgebruik) en geluiden, maar ook smaken, geuren en soms zelfs aanrakingen kunnen hierbij horen.
Een effectief concept kan zomaar gebruikmaken van al onze zintuigen.
Om succesvol te zijn moet het concept flexibel genoeg zijn om te kunnen worden toegepast op verschillende communicatie-middelen, zoals advertenties, commercials, social media, websites en evenementen. Vandaar dat je aan alle zintuigen mag denken.
Linkjes leggen naar het merk
Naast bovenstaande voordelen voor de branding en de marketing, is er nog een ander voordeel. Bij het woord ‘hamster’ dacht 20 jaar geleden tv-kijkend Nederland al vrij snel aan ‘hamsteren!!!’ en dus aan Albert Heijn.
Ging er vroeger iets goed fout en had je schade, zeiden sommige mensen spontaan: “Even Apeldoorn bellen!”.
Met een krachtig communicatie-concept plant je dus niet alleen zaadjes, maar ook linkjes in mensen hun hoofden. Grote kans dat hierdoor bij een bepaald woord en/of in een gelijksoortige situatie automatisch weer aan het merk wordt gedacht.
Dit is altijd in het voordeel van de breinpositie.
De basis en de richting voor alle content
Een communicatie-concept werkt als een kapstok waaraan alle ideeën en visuele elementen die worden ingezet om het verhaal te vertellen, kunnen worden opgehangen. Het zorgt voor een samenhangend geheel en de consistentie die nodig is voor het vertrouwen in het merk.
Het geeft richting aan de boodschap, stijl en structuur van de uitingen en dus ook aan de content in welke vorm dan ook. Het helpt bij het bepalen van de juiste tone of voice (ToV), visuals en storytelling-elementen die passen bij het merk en (natuurlijk) de doelgroep(en) aanspreken.
Een communicatie-concept is als een GPS voor alle merkuitingen, waardoor ze elkaar versterken en samen op koers blijven.
Om een goed communicatie-concept mag en kan dan ook geen merk heen. Het is het navigatie-systeem dat ervoor zorgt dat de uitingen niet meer als losse flodders worden weggeschoten, maar als een zichzelf continu versterkend geheel in dezelfde en in de juiste richting bewegen.
Hoe kom je eraan?
Een briljant communicatie-concept schud je soms gewoon even uit je mouw. Het kan en komt zeker voor. Helaas vereist het vaak wel wat meer tijd en betrokkenheid om hier bijvoorbeeld over te brainstormen.
Wie druk vermijdt, het los laat, komt vaak op de raarste plekken ‘opeens’ op een briljant idee.
Aansluitend begint het echte werk: het idee uit te werken tot een goed verhaal en alle gerelateerde merkelementen in lijn brengen met het gekozen concept… en daarin keer op keer volharden. Oók dat is branding!
We hadden communicatie-concept dan ook liever merk- of branding-concept genoemd, maar ja, die termen hebben al een andere betekenis.
Verschil tussen merk-, branding-, marketing- en communicatie-concept
Zoals wel vaker duizelt het in onze branche van de termen die kortweg te veel op elkaar lijken, soms zelfs te nauw met elkaar verbonden zijn of gewoon hetzelfde betekenen. Merkconcept, branding-concept, marketing-concept en communicatie-concept zijn daar weer een mooi voorbeeld van, dus laten we ze maar eerst even op een rijtje zetten en de minimale verschillen haarfijn uitleggen.
Wat is een merkconcept?
Het merkconcept is de kernboodschap van een merk en is sterk gerelateerd aan de merkidentiteit.
Met andere woorden
Het merkconcept is het centrale idee (kernboodschap) dat een merk wil communiceren met de doelgroep(en) en helpt bij het opbouwen van een consistente en herkenbare merkidentiteit.
Het is de vertaling van de kern van de merkidentiteit en omvat de essentie van waar een merk voor staat, wat het vertegenwoordigt en communiceert.
Het merkconcept spreekt vanuit de merkidentiteit de juiste doelgroep(en) aan en bouwt een duurzame emotionele relatie met deze mensen op.
Een merkconcept omvat dan ook unieke eigenschappen van een merk. Zo worden onder andere DNA, visie, missie, waarden en merkbelofte vertaalt naar het publiek en dient het als basis voor alle merkuitingen en -ervaringen.
Een sterk merkconcept positioneert het merk onderscheidend van de concurrentie. Het zorgt voor een unieke vertaling van de identiteit die de juiste doelgroep(en) aanspreekt en een duurzame emotionele relatie met deze mensen opbouwt.
Wat is een branding-concept?
Het branding-concept wordt gevormd door strategieën en tactieken om het merkconcept tot leven te brengen en gaat over visuele identiteit en de manier van deze communiceren.
Met andere woorden
Het merk positioneren in de markt en in de hoofden van mensen; de breinpositie, is het belangrijkste doel van een branding-concept.
Het branding-concept zorgt voor duurzaamheid van het merk via ‘alle’ merksignalen.
Het omvat de strategieën en tactieken die worden ingezet om het merkconcept tot leven te brengen. Het stuurt alle merksignalen om een onderscheidende en herkenbare merkervaring te creëren. Hiermee moet het (potentiële) klanten aantrekken en bouwen aan vertrouwen en klantloyaliteit.
Het branding-concept omvat elementen zoals het logo, de visuele identiteit, de communicatie-stijl en zorgt via deze elementen voor de gehele merkbeleving.
Wat is een marketing-concept?
Marketing-concept is de op klantgerichte denkwijze, waarbij het gaat om behoeften vervullen met inzet van de marketing-mix (4, 5, 6 of 7 P’s, met onder andere product, prijs, distributie, promotie).
Met andere woorden
Een marketing-concept omvat de strategieën en tactieken die worden ingezet om het merk- en branding-concept te communiceren en de doelgroep(en) te bereiken om het merk te verkopen.
Het is een creatief strategisch concept in teken van de marketing-doelstellingen.
Het marketing-concept richt zich op het begrijpen en vooral bevredigen van de behoeften en wensen van de doelgroep(en) en op een brede strategische benadering die alle (zakelijke) aspecten van marketing omvat.
Ondanks dat het bij het marketing-concept altijd om de snelle duiten draait, vraagt het wel om de meeste creativiteit.
Dit omvat het begrijpen van deze mensen, het ontwikkelen van een waardevol aanbod (producten en/of diensten), het bepalen van de juiste prijs, het kiezen van de beste distributie-kanalen en van de effectiefste promotie. Het doel is directe verkoop, klanttevredenheid en bedrijfssucces.
Originaliteit, creativiteit en consistentie zijn woorden die hierop van toepassing (moeten) zijn.
Wat is een communicatie-concept?
Een communicatie-concept is een centraal idee dat ‘de creatieve vertaling’ van de merkidentiteit en positionering is. Het heeft als belangrijkste doel het creëren van een consistente en impactvolle boodschap die de aandacht van de doelgroepen trekt.
Met andere woorden
Een communicatie-concept is specifiek gericht op hoe het merk op zijn ‘eigen’ manier communiceert met de doelgroepen en in staat is om het merkgevoel effectief over te brengen. Hiermee vertelt het merk in de communicatie-boodschappen en -uitingen niet rechtstreeks wat zijn sterke punt is, maar kan deze wel extreem goed benadrukken.
Het communicatie-concept bepaalt de toon, de stijl, de middelen en soms ook de kanalen die worden gebruikt om de boodschap effectief over te brengen en de gewenste reactie van de doelgroep(en) te stimuleren.
Een goed communicatie-concept zorgt ervoor dat alle communicatie-inspanningen aansluiten bij de waarden, persoonlijkheid en doelstellingen van het merk.
Het is ook een strategisch plan en lijkt daardoor min of meer hetzelfde als het marketing-concept, maar het is veel meer gericht op de duurzame verbinding en niet op direct verkoop. Het moet dan ook langdurig op verschillende manieren in te vullen zijn en tegelijk zorgen voor consistentie in het overbrengen van de boodschap.
Het communicatie-concept is zowel onderdeel van de branding-strategie als de marketing-strategie. Het richt zich op het creëren van impactvolle communicatie-ervaringen en het opbouwen van langdurige relaties met de doelgroep(en) waarmee het in principe toch vooral de doelstelling van de branding ondersteunt.
Kortom
Het merkconcept vormt basis voor de branding die het merk tot leven brengt middels het branding-concept. Het marketing-concept is de creatieve vertaling van beide en richt zich strategisch vooral op klanttevredenheid en bedrijfssucces.
Het communicatie-concept is specifiek gericht op de communicatie van het merk en communiceert uiteindelijk alle andere concepten. Gezamenlijk bouwen ze een succesvol duurzaam merk.
Maar noem het hoe je het noemen wilt, want uiteindelijk gaat het toch om het effect.
* Wij weten dat je woorden als branding-concept, marketing-concept en distributie-mix ook aan elkaar mag schrijven, maar doen dat ‘online’ om 2 weloverwogen redenen niet. Lees meer.
Voorbeelden van magische communicatie-concepten
Zeer duidelijke communicatie-concepten
Een paar bekende voorbeelden van sterke en zeer duidelijke communicatie- en marketing-concepten zijn:
- De hamsters van Albert Heijn.*
- Het AXE-effect; de overdreven aantrekkingskracht na het gebruik van AXE.
- Dove en het omarmen van ieder lichaam en het bevorderen van zelfvertrouwen.
- De originele twist aan gewone – bijna saaie – dingen van Coolblue. Zie de volgende afbeelding.
- De voice-over van de commercials voor Kruidvat.
- Het familiegevoel van de Jumbo met Frank Lammers.
- Het oergevoel tijdens en na het klussen van Hornbach… en niet te vergeten de Jippie Jaja Jippie Jahee.
* Deze noemen we áltijd als eerste en niet voor niets. Niet alleen een sterk concept, maar ook een heel duidelijk concept. Je zag de hamsters niet alleen op tv, maar ook in de folders en op de poster in de winkels en op abri’s. De hamsters gaan niet voor niets alweer 20 jaar mee!
En speciaal voor millenials, Gen X en ouder
- De service-verlenende winkelmanager van Albert Heijn.
- De 2 van BBC2 die vroeger nooi
- t een 2 was, maar altijd bestond uit iets herkenbaars dat de vorm van een 2 had.
- De getekende commercials van ‘Redbull geeft je vleugels’.
- De zwaan van KLM.
- De unieke probleem-situaties die uiteindelijk allemaal leidden tot ‘Even Apeldoorn bellen’ van Centraal Beheer.
- Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden.
Deze voorbeelden zijn of waren allemaal commercials, maar het kan ook anders en kleiner. Dat lees je hieronder.
Minder duidelijke communicatie-concepten
Voor de minder duidelijke communicatie-concepten moet je beter kijken of net voorbijgaan aan the obvious. Deze concepten kun je misschien ook beter scharen onder de noemer marketing-concepten.
Authenticiteit van Tony’s Chocolonely
Het merk Tony’s Chocolonely is ontstaan vanuit de visie en missie om slaafvrije chocolade te introduceren. Dit lukte en het merk vond daarin ook zijn bestaansrecht. De ambitie voor slaafvrije cacao-handel vormde direct ook het concept om op verder te borduren.
Maar hiermee is het verhaal nog niet af, lees dit verder in ‘Tony’s Chocolonely en het belang van een sterke en flexibele merkidentiteit’.
Merkambassadeurs van Coolblue
Naast de originele twist aan gewone – bijna saaie – dingen van Coolblue, maakt het merk gebruik van een persoonlijke benadering om een sterke klantrelatie op te bouwen. Hiervoor laat het merk zich in de marketing-uitingen vertegenwoordigen door enthousiaste medewerkers.
User-generated content van Starbucks
Starbucks heeft een concept waarbij het merk klanten aanmoedigt om foto’s te delen van hun ervaringen met het merk. Dit zorgt voor een betrokken community en zeer authentieke content. In ons volgende blogartikel duiken we in dit verhaal, dus … meld je direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Minimalisme van Apple
Apple staat bekend om hun minimalistische ontwerpen en strakke product-presentaties. Dit stuurt de aandacht richting het product en de innovaties.
Inzet voor duurzaamheid van Patagonia
Patagonia is een kledingmerk voor buiten-activiteiten dat bekend staat om hun concept van duurzaamheid en milieu-bewustzijn. Het merk streeft dan ook actief – met alles dat het zegt en doet – naar een positieve impact op het milieu.
Verder inzoomen?
Ondertussen is het blogartikel over Starbucks verschenen en kun je gaan naar: ‘Starbucks • Van specialist naar generalist • Een risicovolle strategie, die goed afliep’.
Conclusie van bovenstaande concepten
Je ziet dat deze concepten als een rode draad door de uitingen van deze merken lopen, maar eigenlijk zouden zoveel mogelijk merksignalen het gekozen concept moeten weerspiegelen.
Dat zie je bij de meeste voorbeelden ook gebeuren. De merk-, branding-, communicatie- en marketing-concepten zijn hier steeds duidelijk met elkaar versmolten en de grenzen zijn dan ook niet meer duidelijk aan te geven.
Starbucks is hierop de enige ‘duidelijke’ uitzondering. Leer hierover meer in ons volgende blogartikel. Nog niet aangemeld? Klik hier.
Voorbeelden van door ons bedachte communicatie-concepten
Ter inspiratie bespreken we ook onderstaande door ons bedachte communicatie-concepten. Hiermee willen we vooral laten zien dat ook kleine lokale merken kunnen genieten van de voordelen van een krachtig communicatie-concept. Misschien nog wel meer.
Reizen met de metro
Het communicatie-concept van een van onze oprichters ging over ‘de route naar meer klanten’. Waar mogelijk werden onderwerpen opgehangen aan het reizen met de metro, inclusief metrokaart, reisgids en een telefoonnummer voor actuele reisinformatie.
Zelfs het visitekaartje had veel weg van een OV-chipkaart en er werd (natuurlijk) gewerkt met strippenkaarten. Zo werden klanten begeleid en rondgeleid in de wereld van vormgeving en communicatie.
Ons Dagje Huisstijl is een erfenis van dit merk.
Tekst met een vrolijke noot
Voor the Content Care Company werd opgericht, was de initiatiefneemster werkzaam onder de merknaam Tekstdirigent. Ze componeerde en dirigeerde de teksten van haar klanten in de juiste toon.
Haar eigen communicatie was doorspekt met knipogen naar de wereld van de muziek. Hiervoor gebruikte zij gezegden, verwisselde waar mogelijk termen en baseerde de vormgeving op bladmuziek.
Onze ‘zorg’
Ons eigen concept gaat over zorgverlening. De link met medische zorgverlening loopt als een rode draad door onze communicatie. Het begint met het kruisje in ons logo, het kleurgebruik en waar mogelijk ook het woordgebruik.
En wat dacht je van onze zorggraad – Eerste hulp, Ambulante zorg, Poliklinische zorg, Tijdelijke zorg, Intensieve zorg, Langdurige zorg –, van onze Zorgpakketten… of van ons gratis ‘Content Care Consult’?
Rode pepers
Uiteraard mochten we ook een aantal klanten op weg helpen. Rode pepers in het logo voor een stel pittige onderneemsters. De pepers staan voor hun aanpak en voor het feit dat ze geen blad voor de mond nemen.
Een duidelijkere propositie kun je bijna niet bedenken. Waar mogelijk werd de link gelegd met kruidig eten en eten bereiden.
Het logo met rode pepers en dus de link met kruidig eten, symboliseert een pittige aanpak en versterkt zo de propositie.
We moesten wel waken dat we op deze manier hun klanten geen gepeperde rekening beloofden, maar daar hebben we een mooie draai aan gegeven en zo konden deze onderneemsters ook dat weer in hun voordeel gebruiken.
Wij houden van een pittige aanpak, maar niet van gepeperde rekeningen.
Naast online wordt dit concept offline ondersteund door diverse acties waarin echte rode pepers de rode draad vormen. Zaadjes per post, recepten per e‑mail, pittige hapjes die zij zelf bezorgen of laten bezorgen, et cetera, worden door deze dienstverleensters enthousiast ingezet… en met effect!
Blauwe stropdas
Een fris cyaan-blauwe stropdas in het logo van een stylist voor mannen, zorgde ervoor dat er (bijna) dagelijks aan hem werd gedacht. Hoe dan?
De stropdas past bij zijn stijlvolle imago en zorgt dagelijks voor een reminder onder zijn relaties. Het merk blijft on top of mind!
De ondernemer draagt de stropdas zelf bij ieder contactmoment met de klant. De ene keer draagt hij hem keurig geknoopt en de andere keer nonchalant los. Hij draagt hem altijd stylish, net als de rest van zijn kleding. De vent is de tent, dat is wel duidelijk, maar nu komt het!
Ter promotie van zijn merk deelt hij deze mooie en opvallende stropdassen uit aan zijn klanten en natuurlijk ook aan potentiële klanten. Iedere keer als deze mensen hun kledingkast ’s morgens opendoen en de das zien, denken ze waarschijnlijk even aan hem en zijn merk. Tenminste, áls ze de stropdas bij hun andere stropdassen bewaren.
Een goed concept is magisch voor een saai onderwerp
Wanneer we kijken naar onze doelgroepen, spreken we over zakelijke en educatieve dienstverlening of persoonlijke dienstverlening in de sector zorg en welzijn. Hun corebusiness is vaak niet wat je direct sexy zou noemen.
Maar daar laten we het natuurlijk niet bij zitten. Gelukkig zij ook niet. Dat zag je wel aan bovenstaande voorbeelden.
Een krachtig communicatie-concept is de basis voor creativiteit en succesvolle content.
Een sterk concept heeft namelijk wel de kracht om een saai onderwerp op een creatieve en originele manier te vertalen naar de doelgroep(en). Het weet via een aantrekkelijk en impactvol verhaal naadloos aan te sluiten op de interesses en behoeften van deze mensen. Zo vergroot het de betrokkenheid en de emotionele connectie tussen merk en doelgroep(en).
Oké, zo is het vast wel duidelijk. Een goed communicatie-concept vormt de basis voor hoe het merk wordt gecommuniceerd, voor succesvolle content en voor andere marketing-uitingen. Het helpt je om de doelen te bereiken en het merk te laten opvallen.
Investeer in de connectie met de doelgroepen, investeer in een sterk communicatie-concept.
Het belang van een goed communicatie-concept mag dan ook niet worden onderschat, zeker niet als je een specifiek publiek wilt bereiken en aan wilt spreken. Het zorgt voor consistentie, differentiatie (onderscheid van je concurrenten) en de hoogst haalbare impact.
Investeer dus eerst de nodige tijd en creativiteit in het ontwikkelen van een sterk communicatie-concept. Daarna ga je pas aan de slag met zaken als de huisstijl en de content.
En vergeet niet, dat wij er zijn om te helpen. We kunnen bijvoorbeeld beginnen met een gezamenlijke brainstormsessie, maar hierover onderaan meer.
Tip! Denk altijd verder dan content en ga ook verder dan content!
Besef dat voor de meeste merken en zeker voor de kleinere organisaties in de dienstverlening een communicatie-concept alleen met content uitrollen niet krachtig genoeg is.
Persoonlijk contact blijft voor deze partijen enorm belangrijk. Je zult altijd extra stappen moeten zetten, wil je echt zaadjes planten en het merk sneller laten groeien.
Maar hoe leuk is het om op de koffie te gaan en de gastheer (m/v/x) te verrassen met een aardigheidje passend bij het concept en daarmee een onvergetelijke indruk achter te laten?
En toen?
Bedenk jij ‘even’ een magisch concept!
Na het lezen van bovenstaande is het vast en zeker meer dan duidelijk dat ieder merk – groot en klein, wereldwijd bekend of slechts lokaal – een goed communicatie-concept kan gebruiken.
Door een krachtig communicatie-concept te ontwikkelen en consequent toe te passen, kan een merk of organisatie zijn meerwaarde effectiever communiceren, zich origineel onderscheiden van de concurrenten en een positieve verbindende merkbeleving creëren.
De vraag is nu: hoe kom je eraan?
Schudden aan je mouw? Laat het even rusten en gewoon in je hoofd spelen. Het zaadje is geplant. Geef het nu de tijd om te ontkiemen.
De allerbeste ideeën ontstaan meestal niet door de druk op te voeren.
Enthousiasmeer partners, collega’s, medewerkers over het communicatie-concept. Plant het zaadje ook bij hun. Deel dit artikel en geef aan dat je daarvoor goede én minder goede ideeën kan gebruiken. Het maakt niet uit.
Hang een groot vel papier op op een centrale plek; hoe groter hoe beter. Leg er een stift bij en laat het voorlopig hangen. Iedereen kan daarop in woord en beeld zelf aangeven wat in hen opkomt als ze aan het merk denken.
Organiseer een gezamenlijke brainstormsessie en kijk of jullie een magisch concept kunnen bedenken. Een concept dat het merk onderscheidt, een blijvende indruk achterlaat en tegelijk een breed publiek voor extreem lange tijd verbindend aanspreekt.
Dit wordt het concept om te kunnen concurreren met de grote merken! … en de kleine merken in de naaste omgeving.
Tip! Zo zorg je voor een waardevolle brainstormsessie
- Nodig mensen uit die qua denkwijze veel van elkaar verschillen, maar niet ‘die types die alles afzeiken’.
- Laat een persoon alles noteren (in schrift en in beeld).
- Hoe zou je het merk alle geuren en kleuren kunnen weerspiegelen?, is de centrale vraag.
- Benoem alle karaktertrekjes (als inspiratie).
- Waaraan – object, persoon, dier, tijd, locatie, sfeer, gevoel – moet je denken bij het merk?
- Denk vooral in metaforen.
- Schroom niet om ChatGPT ook mee te laten denken.
- Denk ook aan de problemen die jullie oplossen en de waarde die dit voor de klanten heeft.
- Laat vervolgens jullie fantasie de vrije loop en heb lef.
- Vermijd kritisch denken, dat werkt nu alleen maar contraproductief.
- Als jullie klaar zijn is het tijd voor een pauze.
- Daarna nemen jullie alle resultaten nog eens door en fantaseren verder.
- Verlies de doelgroepen nooit uit het oog. Wat spreekt hen hiervan aan?
- Pas daarna gaan jullie schrappen en bekijken wat inzetbaar is.
Krijg je geen goed brainstorm-team geformeerd? Dan zijn wij er ook nog. Bekijk de tip met de lezersaanbieding hieronder maar eens.
Na deze inspirerende zomer delen we nog meer tips voor de brainstormsessie. Daarnaast bespreken we de kracht van mindmappen. Deze artikelen behoren bij een serie blogartikelen over succesvol bloggen en dan met name bij ‘het bedenken van onderwerpen voor jouw content’. Als je dit niet wilt missen, meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Wij helpen
Een deel van onze wortels liggen in de merken- en reclamewereld. Dat is je vast niet ontgaan. Zeker na het lezen van dit artikel en onze eigen voorbeelden hierboven, moet dat volgens ons wel meer dan duidelijk zijn.
Maar al die kennis en ervaring nemen we mee naar de huidige wereld om onze klanten en lezers zich als merken nog duidelijker te laten onderscheiden van hun concurrentie. Een wereld waar veel online afspeelt, máár zeker niet alles.
Brainstormen voor een goed concept is een van de mooiste dingen van ons vak.
Een merk onderscheiden moet natuurlijk op zowel authentieke als originele wijze gebeuren, maar ook daarover hoef je je bij ons geen zorgen te maken. We zorgen er ook altijd voor dat een merk een onvergetelijke indruk maakt en dus goed op te slaan is voor de best mogelijke breinpositie.
En als we heel eerlijk zijn, is brainstormen voor een goed concept en vervolgens over de invulling, werkelijk een van de mooiste dingen van ons vak. Als het dan ook nog succesvol uitpakt, zijn wij meer dan in onze nopjes en onze zorgdoelstelling bereikt.
Gun jij het merk én ons zo’n waardevolle brainstorm-ervaring? Bel ons dan snel! Het nummer is: [nummer opgeheven]. Of bel mij direct op: 06 - 36 07 70 61.
Toekomstplannen
Wie ons blog al volgt, weet het: we delen bijna wekelijks informatie en tips om van het merk, de website en/of de app een succes te maken. Met veel van deze blogartikelen kun je zelf hands-on aan de slag.
Wil je deze blogartikelen niet missen? Dan is het geen slecht idee om je onderaan – voorbij de box met de lezersaanbieding – even aan te melden voor de gratis e‑mailalert. Tenminste, als je dat nóg niet gedaan hebt. Je ontvangt dan van ons een melding wanneer er een nieuw artikel online staat.
Zo mis je niets en zien we jou hier binnenkort weer terug. Tot gauw!
Tip! Lezersaanbieding brainstormsessie communicatie-concept
Het lijkt erop dat je dit hele stuk hebt gelezen. Dat verdient respect. Als blijk van waardering willen we jou of het merk ter kennismaking 50% korting aanbieden op een gezamenlijke brainstormsessie.
Tijdens deze sessie gaan we op zoek naar een origineel en krachtig communicatie-concept; de kapstok waaraan alle communicatie-uitingen van het merk kunnen worden opgehangen. Na deze sessie heb je waarschijnlijk genoeg handvatten om zelfstandig verder te gaan, maar kunnen we ook samen kijken wat er verder nog nodig is om tot de beste resultaten te komen.
Wil je van deze aanbieding gebruikmaken of meer informatie? Bel ons dan op werkdagen op: [nummer opgeheven]. Het codewoord is: ‘WE COMMUNICATE’.
Per organisatie kan er slechts van 1 kennismakingsaanbieding worden gebruikgemaakt.
Over de auteur
Nancy Moorman
Nancy Moorman noemt zichzelf het liefst ‘gewoon’ contentmaker of merkenbouwer, maar dit dekt niet de lading van wat ze onze klanten biedt. Ze zit al jaren in het vak en is door haar karakter zeer breed onderlegd en altijd even toegewijd. Nancy begon ooit als werktekenaar, maar schoolde al snel bij tot copywriter.
Daarna deed de Mac zijn intrede in de grafische wereld en Nancy verkende als een van de eersten de mogelijkheden. Dat doet ze eigenlijk met alles. Voor onze klanten kijkt ze ook altijd naar de beste oplossingen en is daarbij dus niet wars van innovaties. Geen detail verliest ze uit het oog en… wat beter kan, kan beter!
Mis nooit meer een artikel met onze gratis e‑mailalert
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws, de trends, tips en andere interessante informatie op het gebied van branding, content-marketing, zakelijk bloggen, conversie-optimalisatie, SEO en alles daaromheen? Meld je dan direct even aan voor onze gratis e‑mailalert.
Ook wij gaan vertrouwelijk om met persoonsgegevens.