
Onderwerpen bedenken voor jouw content (blogs, video’s, etc.) • 25 inspiratiebronnen • 3/4

Hoe bedenk je als lokale dienstverlener nieuwe en interessante onderwerpen voor blogs, vlogs, Reels, Shorts en andere content? Hoe kom je aan inspiratie en voorkom je een writer’s block? Hoe produceer je aan de lopende band ‘relevante content’?
Dat doe je aan de hand van deze serie blogartikelen. Verdeeld over 4 blogartikel delen we 25 inspiratiebronnen die je kunt gebruiken om de productie op gang te houden. Met de resultaten kun je maanden en misschien wel jaren vooruit.
Met deze serie is de content-kalender straks goed gevuld. Tijd voor deel 3.
Voor wie is deze serie bedoeld?
Niet alleen voor zakelijke en persoonlijke dienstverleners, maar ook voor bloggers, vloggers en influencers. Hierover lees je meer in de box ‘Voor wie is deze serie bedoeld?’ in deel 1.
Wat gaan we doen?
We nemen je eerst mee langs 25 waardevolle inspiratiebronnen. Daarna sluiten we af met de onderwerpen filteren en het clusteren tot thema’s.
- Deel 1 – We zoomen in op de doelstelling en de werkwijze. Terug naar deel 1.
- Deel 2 – We duiken in de 1e inspiratiebronnen. Terug naar deel 2.
- Deel 3 – We delen de 2e en laatste helft van de inspiratiebronnen.
- Deel 4 – We sluiten af met het filteren van alle onderwerpen en helpen je richting de thema’s. Direct naar deel 4.
Eerst meer weten?
Of ga naar de overzichten van alle blogartikelen over zakelijk bloggen, content-marketing en zoekmachine-optimalisatie (SEO).
Wil je dat wij je op de hoogte houden van nieuwe artikelen op het gebied van bloggen en gerelateerde onderwerpen? Meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Inhoud
- De laatste inspiratiebronnen voor je onderwerpen
- Bron #13 – Geschiedenis
- Bron #14 – Informatie-behoeften
- Bron #15 – Klanten
- Bron #16 – Nieuwe medewerkers
- Bron #17 – Partners
- Bron #18 – Oude content
- Bron #19 – Social listening
- Bron #20 – Synoniemen
- Bron #21 – Tijdschrift
- Bron #22 – Verhalen
- Bron #23 – Willekeur
- Bron #24 – Evenementen
- Bron #25 – En durf te vragen
- Je kunt nu serieus aan de slag met de bronnen
De laatste inspiratiebronnen voor je onderwerpen
In deel 1 hebben we uitvoerig uitgelegd wat de bedoeling is van deze serie en wat volgens ons de slimste aanpak is. In deel 2 hebben we dit kort samengevat, maar het komt erop neer dat je het beste eerst alle inspiratiebronnen door kunt nemen.
Daarna kies je er 1 of 2 die bij voorkeur op elkaar aansluiten uit. Deze voer je dan uit. Kies er niet te veel tegelijk. De resultaten vormen de basis voor de brainstormsessie clusteren tot thema’s.
Tijdens het hele proces is het essentieel om echt alles op te schrijven. Onderwerpen die in 1e instantie niet aantrekkelijk lijken, kunnen op een later moment toch waardevol blijken.
Voorkom hoe dan ook dat je je laat verleiden tot het focussen op de inhoud of vorm.
Belangrijke noot
Houd er altijd rekening mee dat bloggen en andere content produceren én de onderwerpen daarvoor per organisatie, merk en aanbod verschillen. Je vindt in deze serie blogartikelen diverse inspiratiebronnen (methodes) voor je zoektocht naar onderwerpen voor de content. Naar eigen inzicht mag je hier natuurlijk van afwijken of het op een geheel andere manier aanpakken.
Bron #13
Geschiedenis
Mensen smullen van verhalen. Storytelling doet het niet voor niets al jaren erg goed als het gaat om content-marketing, marketing en overtuigen. Verhalen liggen in het verleden, dus duik in de geschiedenis van de organisatie.
- Vraag de oprichter of ‘langst-gedienden’ naar:
- de ontstaansgeschiedenis;
- de beren op de weg;
- wat er is gedaan om van de organisatie een succes te maken.
- Kijk naar de uitdagingen en veranderingen.
- Welke nieuwswaardige projecten zijn er geweest? Hoe zijn die aangepakt en met welk resultaat?
Bron #14
Informatie-behoeften
- Welke vragen keren regelmatig terug?
- Vraag de afdeling sales waar de pijnpunten en bezwaren bij de prospects en leads zitten én met welke argumenten zij deze mensen vaak toch over de streep weten te trekken.
- Vraag de klantenservice naar veelvoorkomende vragen en problemen.
- Zijn er scripts van de klantenservice (e‑mail, telefoon en/of live-chat)? Pak die er dan ook bij.
- Kijk hiervoor ook naar de buyer en customer journeys en/of de intentie-fases van de sales funnel.
- Doe onderzoek onder klanten.
Dit is de essentie van content-marketing.
Deze inspiratiebron sluit mooi aan op de inspiratiebron Bron #15 – Klanten, hier vlak onder.
Verder inzoomen?
Voor het bepalen van informatie-behoeften verschijnen binnenkort 2 series blogartikelen. In een serie zoomen we in op buyer persona’s voor de content en in de andere op de informatie-behoeften. Beide onderwerpen zijn gelinkt aan de fases van de buyer en customer journeys, wat daarin duidelijk wordt beschreven.
Kennis van de informatie-behoeften stelt je in staat ‘relevante content’ te bieden. Zonder is dat lastig. Wil jij deze series niet missen? Meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Bron #15
Klanten
- Wat leeft er bij de doelgroep(en)?
- Wat zijn de behoeften?
- Wat betekent de organisatie daarin?
- Wat zijn de geboden oplossingen en waarom?
- Welke vragen keren regelmatig terug?
Deze inspiratiebron sluit mooi aan op Bron #14 – Informatie-behoeften hier direct boven.
Bron #16
Nieuwe medewerkers
Een frisse blik doet wonderen.
- Wat vinden nieuwe medewerkers goed aan de organisatie?
- Wat vinden zij interessant aan het aanbod?
- Welke verfrissende ideeën hebben ze?
- Welke kansen zien zij voor de organisatie én voor de klanten?
Ga ook hiervoor het gesprek face-to-face aan en zet desnoods een video-gesprek in. Lukt dat niet? Ga dan voor een telefoon-gesprek of chat-gesprek, maar blijf ver weg van e‑mail. Via e‑mail ontneem je jezelf de kans om ergens op door te vragen en om spontane antwoorden te krijgen.
Bron #17
Partners
Ga op zoek bij partners. Denk hierbij aan:
- leveranciers;
- freelancers;
- netwerk-partners;
- partijen die dezelfde doelgroep(en) bedienen.
Zoek bij hen naar antwoorden op vragen als in de voorbeelden van bij Bron 15 – Klanten en Bron 16: – Nieuwe medewerkers.
Tip! Werk samen met partners aan de content
Doe samen met partners onderzoek en/of produceer samen content. Je kunt ook content voor elkaar produceren. Dit is gelijk een krachtig middel om aan de autoriteit* van de organisatie te bouwen.
* Autoriteit laat zich in deze context het snelste en eenvoudigste uitleggen als: hoe hoog mensen het merk hebben zitten. Lees hier meer.
Omdat het bouwen aan autoriteit als een rode draad door ons vakgebied loopt, schenken we hieraan in ons blog regelmatig aandacht. Wil je nieuwe blogartikelen niet missen? Meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Bron #18
Oude content
Is er oude content? Neem die dan onder de loep. Kijk naar álles wat reeds gepubliceerd is en dus niet alleen naar de blogartikelen.
- Noteer de titels van succesvolle publicaties.
- Kijk ook naar de titelpagina’s, koppen en subkoppen.
Naast dat dit onderwerpen voor de brainstormsessie zijn, kun je er ook een vervolg op of samenvatting van maken. Misschien is een whitepaper of e‑book wel een slimme zet.
Je kunt oude blogartikelen ook opfrissen en opnieuw publiceren. Dat noemt men ‘de content recycle-methode‘.
Hoe bepaal je wat succesvolle content is?
Kijk met gebruik van bijvoorbeeld Google Analytics per blogartikel en/of webpagina naar:
- bezoekersaantallen;
- bezoekduur;
- gemiddelde tijd op de pagina.
Kijk ook naar de shares van de blogartikelen en/of webpagina’s naar de social-media-platformen en vergeet ‘mailing responses’ niet.
Maak zo een lijst met de beste artikelen.
Behulpzame tools
Is er geen ‘social shares’-teller op het blog geïmplementeerd? Dan zijn daar ook tools als Sharemetric (Google Chrome-extensie) voor te gebruiken.
Bij applicaties voor digitale nieuwsbrieven zijn er in de regel ook tools ingebouwd om het succes te meten. Bij andere vormen van content-distributie is dit vaak ook het geval.
Zelfs de zoek-functie van de website kan waardevolle input leveren. Maak dus volop gebruik van dit soort tools.
Bron #19
Social listening
- Wat wordt er gezegd op de social-media-platformen over de organisatie, het merk en het aanbod?
- En over de concurrentie?
- Wat lezen of bekijken de leden van doelgroep(en) verder?
Dit is wat men noemt ‘social listening’, een soort van afluister-techniek. We leggen het in de box verder uit.
Wat is social listening?
Social listening is het proces van het monitoren (volgen, bespieden) en analyseren van online gesprekken, andere interacties en feedback. Noem het online afluisteren. Het gebeurt namelijk op social-media-platformen, forums, blogs, magazines, nieuwsbronnen en andere online kanalen.
Over het algemeen is het een krachtig hulpmiddel voor organisaties, groot én klein. Met social listening kun je namelijk inzichten verkrijgen in wat er gezegd wordt over het merk, het aanbod, de feedback van klanten en in wat de doelgroep(en) beweegt. Je kunt de laatste trends ontdekken en algemene discussies over bepaalde onderwerpen volgen.
Organisaties kunnen op deze manier ook snel reageren op klachten en zo hun online reputatie beheren. Het is natuurlijk ook een manier om de concurrentie in de gaten te houden.
Voordelen social listening
- Reputatie verbeteren – Je ziet wat mensen van het merk vinden en kunt zo de merk-perceptie beter doorgronden. Eventuele negativiteit is direct aan te pakken.
- Product-ontwikkeling – Je krijgt meer inzicht in de behoeften en wensen van (potentiële) klanten om het aanbod aan te scherpen.
- Kansen content-marketing – Je ontdekt welk soort content aanslaat bij de doelgroep(en).
- Trends – Je blijft op de hoogte van trends in de branche en kunt de concurrentie bijhouden of voorblijven.
Tools voor social listening
Voor social listening zijn diverse tools en technieken beschikbaar. Hiermee kun je social-media-platformen, blogs en andere online bronnen volgen. Je kunt zoeken naar actuele onderwerpen en trending topics. Ze geven inzicht in goed gelezen onderwerpen, likes, shares, et cetera.
Deze tools helpen niet alleen te begrijpen wat er online gebeurt, maar ook om datagestuurde beslissingen te nemen. Een eenvoudige tool voor met name onderwerpen is faqfox.
Inzetten voor de brainstormsessie
Je kunt in faqfox en veel andere tools ook een bepaalde term gerelateerd aan de branche invoeren en kijken waar de tool dan mee komt.
Bij deze trending onderwerpen is de (reactie)snelheid wel een punt van aandacht. Inhaken doe je het liefst dezelfde dag nog; hooguit de dag erop. Toch kunnen onderwerpen die straks alweer verouderd zijn, een bron van inspiratie voor de brainstormsessie zijn.
Verder inzoomen?
Lees meer over social listening in ‘Marktonderzoek in een notendop + stappenplan’ of ga direct naar de box ‘Wat is social listening?’.
Voor meer informatie over tools voor social listening, klik je hier.
Bron #20
Synoniemen
Wanneer je een willekeurige inspiratiebron uit dit blogartikel hebt onderzocht, zoek je bij de resultaten synoniemen. Eventueel kun je bij de synoniemen weer synoniemen zoeken.
Bron #21
Tijdschrift
Stel je zou een tijdschrift uitgeven. Welke artikelen zou je hierin plaatsen?
Pak er wat tijdschriften bij en laat je inspireren.
Onderwerpen die je aanspreken, maar in 1e instantie niet gerelateerd zijn aan het business-model, kunnen toch voldoende inspiratie bieden. In de box ‘Hoe zorg je met generative AI toch voor originaliteit?’ bij Bron #6 – Generative AI deelden we een manier om generative AI-modellen als ChatGPT, Copilot en Gemini de vertaalslag te laten maken en zo ideeën van een totaal andere branche naar de eigen branche om te laten zetten.
Dit idee kun je hiervoor ook inzetten. Voer de generative AI de gevonden onderwerpen en laat de AI ze voor je aanpassen. Daarna neem je de aangepaste onderwerpen mee de brainstormsessie in.
Verder inzoomen?
Lees meer over brainstormen met generatieve AI in ‘Brainstormen • Hoe zet je mindmapping, wordclouds en AI slim in?’ of ga direct naar het kopje ‘Generatieve AI als ChatGPT en brainstormen’.
Bron #22
Verhalen
Storytelling is een hele goede manier om een boodschap over te brengen. Daarnaast vertellen sommige mensen het ene na het andere verhaal. En je kent vast wel situaties waar het verhaal van de ene persoon leidde tot het verhaal van de andere persoon.
Soms worden die verhalen wel steeds bizarder. Maar goed, daar kun je niets aan doen en het gaat nu toch om inspiratie.
Dus welke verhalen zijn er te vertellen? Vraag dit aan zoveel mogelijk collega’s, medewerkers en misschien wel aan de klanten.
Zie ook:
Bron #23
Willekeur
- Neem een fysiek woordenboek of encyclopedie.
- Sla het zomaar ergens open.
- Prik blind een woord.
- Schrijf dit woord op.
- Haal ook wat kernwoorden uit de uitleg.
- Schrijf daarnaast alle woorden op die in je opkomen.
- Herhaal dit nog een paar keer tot je voldoende woorden hebt voor de brainstormsessie.
In plaats van een woordenboek of encyclopedie kun je ook de functie ‘Willekeurige pagina’ in Wikipedia gebruiken. Helaas is deze functie ondertussen verdwenen. Toch kun je door lukraak wat rond te neuzen op de vernieuwde website(s) van Wikipedia, daar – nog steeds – volop inspiratie op doen.
De resultaten neem je mee de brainstormsessie in.
Door naar de volgende fase
Aan bovenstaande kun je direct al een vervolg koppelen. Relateer dan zoveel mogelijk woorden aan de organisatie, het merk en het aanbod. Hoe je deze woorden relateert? Daar zijn geen regels voor. Je mag deze woorden echt vertalen zoals jij wilt.
Of je zet nu generative AI-modellen als ChatGPT, Copilot en Gemini in. Je vraagt de AI om bij ieder woord 10 gerelateerde woorden te genereren. Doe dit woord voor woord of in plukjes.
In de box ‘Hoe zorg je met generative AI toch voor originaliteit?’ bij Bron #6 – Generative AI deelden we een manier om generative AI-modellen de vertaalslag te laten maken en zo ideeën van een totaal andere branche naar de eigen branche om te zetten.
Dit idee kun je hier ook gebruiken. Voer de generative AI de gevonden onderwerpen en laat de AI ze voor je vertalen naar jouw branche. Daarna neem je de aangepaste onderwerpen mee de brainstormsessie in.
Bron #24
Evenementen
Evenementen en evenement-verslagen bieden tal van onderwerpen voor je content. Duik in de programma’s, de registraties en zie daar een vrijwel onuitputtelijke bron aan onderwerpen.
Tip! Lift mee op het evenement
Uiteraard kunt je ook zelf verslagen maken en als je snel een artikel plaatst, vergroot je ook nog eens de kans dat het gedeeld wordt.
Denk daarbij aan het volgende:
- Voeg je eigen visie toe.
- Onderschrijf of weerleg claims.
- Gebruik praktijkvoorbeelden om je standpunten te onderbouwen.
Overweeg ook om sprekers te interviewen en dit bijvoorbeeld live te streamen. Vergeet geen foto’s te maken. Niets is leuker dan naar jezelf zoeken op de foto’s. Dit zal hoe dan ook verkeer naar de website opleveren.
Bron #25
En durf te vragen
Met de introductie van #dtv op X [vh. Twitter] in 2009, leek de term ‘durf te vragen’ opeens trending topic. Een term die al snel geen enkele zichzelf respecterende copywriter (m/v/x) nog in zijn tekst wilde verwerken.
Toch doen wij het voor deze ene keer wel. Want als jij niet durft te vragen, komt niemand uit zichzelf met allerlei mooie ideeën naar je toe. Je moet toch echt A zeggen om B te krijgen. Dus: vraag!
Vraag, want mensen helpen graag!
Elkaar helpen zit in onze genen. Vraag niet alleen per e‑mail of WhatsApp, maar kruip achter je scherm vandaan. Durf mensen gewoon te bellen en aan te spreken.
Je kunt nu serieus aan de slag met de bronnen
We hebben al onze inspiratiebronnen met je gedeeld. Je kunt nu dus kiezen en aan de slag.
In deel 4 helpen we je met de brainstormsessie, het filteren van onderwerpen en het clusteren tot thema’s.
We wensen je heel veel plezier en succes!
Wat kun je verder doen?
Wat je verder kunt doen? Dat is je aanmelden voor onze gratis e‑mailalert, want wie ons blog volgt, weet het: we delen keer op keer informatie en tips om van het merk, de website en/of de app een succes te maken. Met veel van deze blogartikelen kun je ook hands-on aan de slag.
Wil je deze en andere blogartikelen om van het merk, de website en/of de app een succes te maken niet missen? Dan is het geen slecht idee om je onderaan – voorbij de box met de lezersaanbieding – even aan te melden voor de gratis e‑mailalert. Tenminste, als je dat nóg niet gedaan hebt. Je ontvangt dan van ons een melding als er een nieuw artikel online staat.
Zo mis je niets en zien we jou hier binnenkort weer terug. Tot gauw!
Tip! Lezersaanbieding brainstormsessie onderwerpen
Het lijkt erop dat je dit hele stuk hebt gelezen. Dat verdient respect. Als blijk van waardering willen we jou of het merk ter kennismaking 50% korting aanbieden op een gezamenlijke brainstormsessie.
Tijdens deze sessie gaan we op zoek naar waardevolle onderwerpen voor het blog, de content-marketing en/of de zoekmachine-optimalisatie (SEO).
Na deze sessie heb je waarschijnlijk genoeg onderwerpen om verder te gaan, maar kunnen we ook samen kijken wat er verder nog nodig is om tot de beste resultaten te komen.
Wil je van deze aanbieding gebruikmaken of meer informatie? Bel ons dan op werkdagen op: [nummer opgeheven]. Het codewoord is: ‘HET STORMT’.
Per organisatie kan er slechts van 1 kennismakingsaanbieding worden gebruikgemaakt.
Over de auteur
Nancy Moorman

Nancy Moorman noemt zichzelf het liefst ‘gewoon’ contentmaker of merkenbouwer, maar dit dekt niet de lading van wat ze onze klanten biedt. Ze zit al jaren in het vak en is door haar karakter zeer breed onderlegd en altijd even toegewijd. Nancy begon ooit als werktekenaar, maar schoolde al snel bij tot copywriter.
Daarna deed de Mac zijn intrede in de grafische wereld en Nancy verkende als een van de eersten de mogelijkheden. Dat doet ze eigenlijk met alles. Voor onze klanten kijkt ze ook altijd naar de beste oplossingen en is daarbij dus niet wars van innovaties. Geen detail verliest ze uit het oog en… wat beter kan, kan beter!
Mis nooit meer een artikel met onze gratis e‑mailalert
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws, de trends, tips en andere interessante informatie op het gebied van content-marketing, zakelijk bloggen, conversie-optimalisatie, branding, SEO en alles daaromheen? Meld je dan direct even aan voor onze gratis e‑mailalert.
Ook wij gaan vertrouwelijk om met persoonsgegevens.