Onderwerpen bedenken voor jouw content (blogs, video’s, etc.) • 25 inspiratiebronnen • 4/4
Het bedenken van originele en boeiende onderwerpen voor blogs, vlogs, Reels, Shorts en andere content kan voor lokale dienstverleners soms een ware uitdaging zijn. Zeker als je al jaren bezig bent en vrijwel ieder ‘relevant onderwerp’ in je vakgebied wel hebt gehad.
Maar maak je geen zorgen, want hier is de oplossing. In deze serie blogartikelen ontdek je 25 inspiratiebronnen waar je frisse ideeën zult opdoen. Of je nu zzp’er bent of content maakt voor een grotere partij, dat maakt niet uit, deze bronnen gaan je op zeker inspireren.
Met deze serie is de content-kalender straks goed gevuld.
Voor wie is deze serie bedoeld?
Niet alleen voor zakelijke en persoonlijke dienstverleners, maar ook voor voor bloggers, vloggers en influencers. Hierover lees je meer in de box ‘Voor wie is deze serie bedoeld?’ in deel 1.
Wat gaan we doen?
We nemen je eerst mee langs 25 waardevolle inspiratiebronnen. Daarna sluiten we af met de onderwerpen filteren en het clusteren tot thema’s.
- Deel 1 – We zoomen in op de doelstelling en de werkwijze. Terug naar deel 1.
- Deel 2 – We duiken in de 1e inspiratiebronnen. Terug naar deel 2.
- Deel 3 – We delen de 2e en laatste helft van de inspiratiebronnen. Terug naar deel 3.
- Deel 4 – We sluiten af met het filteren van alle onderwerpen en helpen je richting de thema’s.
Eerst meer weten?
Lees dan deel 1, deel 2 en deel 3.
Of ga naar de overzichten van alle blogartikelen over zakelijk bloggen, content-marketing en zoekmachine-optimalisatie (SEO).
Wil je dat wij je op de hoogte houden van nieuwe artikelen op het gebied van bloggen en gerelateerde onderwerpen? Meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Inhoud
Van onderwerp naar thema’s en weer terug
Goede content informeert, vermaakt en/of is leerzaam. Tegelijk moet die content verrassen en niet het zoveelste artikel over een uitgekauwd onderwerp zijn. Oververzadigde zoekwoorden zijn immers niet interessant en al helemaal niet voor de zoekmachine-optimalisatie (SEO). Maar wat dan wel?
Daarvoor hebben we in deel 2 en deel 3 reeds 25 inspiratiebronnen gedeeld. Daaraan vooraf hebben we in deel 1 uitgelegd hoe wij te werk gaan en jij te werk kunt gaan om zoveel mogelijk ideeën voor onderwerpen op te doen. Onderwerpen om de brainstormsessie mee te starten en te eindigen met tal van onderwerpen die stuk voor stuk goed zijn om relevante content voor te produceren.
Hiermee helpen we je nu verder en gaan zorgen dat je eindigt met niet alleen tal van onderwerpen, maar deze ook nog eens goed gestructureerd zijn én kunt scharen onder waardevolle thema’s.
Wat is een thema?
Volgens de website van van Dale betekent thema het onderwerp dat je behandelt en/of de hoofdgedachte van een muziekstuk, maar er zijn veel meer betekenissen. Alleen in onze wereld vind je al minimaal 3 verschillende betekenissen.
Je hebt thema’s in WordPress, die je ook templates zou kunnen noemen. Je hebt thema’s binnen een navigatie-menu, die je ook sub-categorieën kunt noemen.
Daarnaast heb je dus ook thema’s voor de content, noem ze gerust hoofdstukken, kern-onderwerpen, items, et cetera. Deze thema’s bieden structuur, houvast en sturing aan de content. Bovendien bevorderen thema’s de creativiteit en geven daarvoor ook de grenzen aan. Dit is het soort thema dat we hier bespreken.
De thema’s die we hier bespreken hebben dus in principe niets met de thema’s in WordPress, het Content Management Systeem (CMS) of met die van het navigatie-menu te maken.
Hoe kunnen grenzen de creativiteit bevorderen?
Grenzen kunnen niet de creativiteit bevorderen en de verbeeldingskracht stimuleren, maar zullen vooral de kwaliteit van ideeën verhogen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar beperkingen en richtlijnen bieden echt voordelen.
Grenzen dwingen je om dieper te graven. Ze voorkomen dat je te veel afdwaalt of maken afdwalen lastiger en zorgen zo dat je de focus behoudt. Door deze begrenzing ontstaan waarschijnlijk minder ideeën, maar de ideeën die ontstaan, zijn doorgaans wel van hogere kwaliteit.
Grenzen dagen ons namelijk uit om los te komen van de gebaande paden en op nieuwe manieren naar het probleem te kijken. Dit zorgt voor nieuwe, creatievere en innovatieve(re) oplossingen. Het is dus juist de afbakening die ons helpt om onze creativiteit te prikkelen en naar nieuwe hoogten te tillen.
Wat heb je aan thema’s?
Thema’s vormen de kapstok van je content. Ieder onderwerp past op een haak. Thema’s geven sturing aan de content en je kunt er onderwerpen mee structureren. Thema’s bieden houvast en helpen om focus te houden. Bovendien zijn ze te gebruiken als terugkerende thema’s; als een terugkerend item.
Daarnaast werken thema’s inspirerend in de zoektocht naar nieuwe waardevolle onderwerpen. Ze zetten je hersenen aan het werk om aansluitende onderwerpen voor bijvoorbeeld het blog, de video’s en andere content te bedenken. Zie de kleine box hieronder.
Thema’s om lezers te binden
Publiceer je de thema’s op vaste tijdstippen, dan weten mensen na verloop van tijd wat ze kunnen verwachten. Zijn ze eenmaal fan, dan is de kans groot dat ze voor een bepaald thema speciaal ‘langskomen’ op de website.
Thema’s voor de SEO
Tot slot zijn onderwerp-thema’s in te zetten binnen de navigatie op de website en/of in de app. Om deze reden spelen ze zelfs een rol binnen de zoekmachine-optimalisatie (SEO).
Verder inzoomen? Ga naar:
Voordelen en nadelen van deze thema’s
De voordelen
- Mensen weten na verloop van tijd wat ze kunnen verwachten, de kans is groot dat ze daarvoor speciaal ‘langskomen’ op de website.
- onderwerpen voor ‘relevante content’ bedenken gaat bijna vanzelf.
- De content-kalender vullen wordt een eitje.
- Content vooruit produceren en op de rit zetten wordt stukken eenvoudiger.
- Structuur en dus minder kopbrekens en energie per blogartikel c.q. onderwerp.
- De bezoeker doorziet vaak veel sneller waar het blog in zijn geheel over gaat.
- Google’s zoekmachine herkent ook beter ‘de rode draad’, oftewel: het herkent het specialisme van het merk.
- Mensen die minder gestructureerd werken, kunnen door het vooruit produceren van blogs, vlogs, et cetera, sneller het overzicht kwijtraken. Thema’s helpen deze mensen overzicht te houden.*
*Wordt er voor de website gebruikgemaakt van WordPress, dan kan een kalender-plugin als Edit flow helpen om meer overzicht te krijgen. Ondanks dat, raden wij aan om vooraf een duidelijke(re) planning te maken.
De nadelen
- Een thema kan uitgeput raken.
- Thema’s bieden geen ruimte voor unieke blogartikelen. Los dit slim op door altijd een thema ‘open’ te laten.
Hoe filter en cluster je onderwerpen tot thema’s?
Wanneer alle onderwerpen uit je vooronderzoek én de daaropvolgende brainstormsessie(s) verzameld zijn, is het tijd om te filteren en de thema’s te bepalen. Schrijf op Post-its álle gevonden onderwerpen kort en krachtig op; 1 onderwerp per Post-it.
Wil je meer weten over hoe je het meeste uit de brainstormsessie haalt? Dan moet je ons blog in de gaten houden, want het volgende artikel gaat daarover. Wil je deze niet missen? Meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Eerst filteren
Je voelt hem al aankomen, niet alle onderwerpen zullen goed genoeg zijn om als waardevolle onderwerpen voor ‘relevante content’ door te gaan. Uiteindelijk moeten de onderwerpen wel de aandacht trekken van de doelgroepen, hun betrokkenheid stimuleren en zorgen voor interessante leads.
Filter daarom alle onderwerpen aan de hand van de volgende 5 criteria. Ieder onderwerp moet aan alle criteria voldoen.
- Doelgroep-waardig – De onderwerpen moeten overeenkomen met de behoefte(n) van de doelgroep(en).
- SEO-waardig – De onderwerpen moeten voor de SEO gerelateerd zijn aan de zoekintentie en de zoekvraag van de doelgroep(en).
- Merk-waardig – De onderwerpen moeten dicht bij het merk en het aanbod staan.
- Nieuws-waardig – De onderwerpen moeten min of meer actueel zijn en inspelen op wat er speelt bij de doelgroep(en). Dit kan bijvoorbeeld per seizoen verschillen en vergeet niet dat de onderwerpen over langere tijd uitgesmeerd kunnen worden.
- Exclusiviteit-waardig – De onderwerpen moeten vrij uniek zijn en iets bijzonders bieden. Ze moeten zich onderscheiden van wat er online al te vinden is. Uitgekauwde onderwerpen en oververzadigde zoekwoorden zijn niet interessant genoeg, tenzij daarvoor een hele goede reden is.
Voldoet een onderwerp niet aan de criteria? Kijk dan of en hoe je dit wel voor elkaar krijgt, en anders valt dat onderwerp toch echt af.
Blijft er geen enkel onderwerp over? Dat zou buitengewoon zijn, want dan zouden de ideeën en het business-model schuren of zelfs tegenstrijdig zijn. Daar gaan we dus niet van uit.
Clusteren of groeperen
De overgebleven Post-its plak je op een groot vlak en rangschik je in logische groepjes.
Je ziet nu diverse (hoofd)thema’s ontstaan. Misschien ontdek je ook al diverse sub-thema’s en sub-sub-thema’s. Deze hiërarchie (rangorde) en verdeling vormen de kapstok voor de content.
In diverse bekende CMS’en zie je deze structuur terug. In CMS’en als WordPress, Joomla, Magento, et cetera, worden thema’s categorieën genoemd en in Drupal taxonomieën.
De termen labels en tags kunnen hiervoor ook worden gebruikt, maar tags kun je ook vaak zien als de kleine takjes van een boomstructuur. De functionaliteit van categorieën kan per CMS variëren en sommige CMS’en hebben helemaal geen hiërarchische structuur, bijvoorbeeld Wix en Squarespace.
Beperk wel het aantal thema’s
Het aantal hoofdthema’s zal van organisatie tot organisatie enorm verschillen, maar er zijn altijd meerdere ingangen en meerdere manieren om iets te vertellen. Geen lezer die hetzelfde is, dus er is geen reden voor paniek als je slechts op 2 á 3 hoofdthema’s plus een ‘open thema’ uitkomt.
Te veel is ook weer niet goed. Zo zitten wij zelf nu op 5 hoofdthema’s waarvan we 5 categorieën hebben gemaakt. Dat is een prima aantal. We hebben het ‘open thema’ hiervoor weg moeten laten.
Liever hadden wij ook er 3 á 4 gehad, maar ons vakgebied telt nu eenmaal zoveel onderdelen. Alles is zeer nauw met elkaar verbonden. En zoals je ziet bloggen we niet over design & dtp, dat doen er al zoveel en heeft ook niet echt veel waarde voor onze lezers.
6 is echt de max
Houdt het op niet meer dan 6 hoofdthema’s (het ‘open thema’ niet meegeteld). Dit is echt de grens als je wilt dat mensen snel begrijpen en kunnen onthouden waar het merk voor staat. Daarnaast maak je het ze gemakkelijk om meer content te vinden die hen aanspreekt.
Bij te veel thema’s moet je kijken of een deel daarvan geen sub-thema bij een ander thema kan worden.
Afwijkende doelstellingen
Is het merk bedoeld als contenthub waar veel kennis voor een bepaalde branche wordt gedeeld, dan mogen er veel meer thema’s zijn. Kennis delen is waar deze merken voor staan. Belangrijk is wel dat het vakgebied duidelijk herkenbaar blijft.
Een mooi voorbeeld hiervan is de website van FrankWatching voor onze branche. Zij gaan van traditionele marketing tot de allernieuwste vormen van marketing en verslaan de volledige diepte en breedte van ons vakgebied. Kijk maar eens in het navigatie-menu bij het tabje: Kennisbank.
Laatste kritische blik
Kijk tot slot nog eens kritisch naar het resultaat en stel jezelf of elkaar de vraag: zijn dit de thema’s voor wat we noemen ‘relevante content’?
Rangschikken
Na het groeperen zou je de ontstane thema’s ook nog eens kunnen rangschikken in relatie tot elkaar. Kijk eens waar dit toe leidt.
Zorg voor voldoende onderwerpen per thema
Zoals we in het begin van deze serie blogartikelen al aangaven, maakt het niet uit of er eerst onderwerpen zijn om de thema’s te bepalen of eerst de thema’s om de onderwerpen te bepalen. De thema’s zijn nu bekend en de onderwerpen eronder gerangschikt.
Nieuwe onderwerpen kunnen opkomen en hang je onder het thema waar deze bij hoort. Misschien moet je hiervoor de volgorde wat aanpassen. Dat kan en mag.
Zorg bij voorkeur dat er per thema voldoende onderwerpen zijn voor het 1e half jaar. Zijn die er niet? Dan moeten daarbij nog onderwerpen bedacht worden. Een nieuwe brainstormsessie kun je hiervoor goed inzetten. De grenzen zijn nu duidelijk.
Werkt dat ook niet, kijk dan kritisch of het thema wel moet blijven. Een thema met slechts 1 of 2 publicaties is niet echt het bewijs van specialisme op dat gebied. Die publicaties kunnen dan beter onder bijvoorbeeld een ‘open thema’ gepubliceerd worden of is deze misschien totaal niet interessant?
En wil je toch een uitgekauwd onderwerp oppakken, doe dat dan zo onderscheidend en verrassend mogelijk.* Je kunt het!
* Wil je zo’n uitgekauwd onderwerp onderscheidend en verrassend aanpakken? Bekijk deze dan vanuit het perspectief van meerdere inspiratiebronnen uit deze serie of besteed er nog een kleine brainstormsessie aan. Hoe je dit doet, vertellen we je in een volgend blogartikel. Wil je deze niet missen? Meld je dan aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Tip! Deel thema’s uit
Het zou mooi zijn als je aan een thema een persoon of team kunt koppelen die of dat voor de invulling zorgt. Ook het draagvlak wordt hiermee vergroot, wat weer ten goede komt aan de verspreiding van het thema… en van alle content.
Aan de slag
We kunnen ons voorstellen dat je na al deze inspiratie nu toch wel enorm graag eindelijk eens aan de slag wilt. Go! … eindelijk.
En natuurlijk wensen we jou of jullie als team heel veel succes én plezier met de zoektocht naar onderwerpen en thema’s.
In volgende blogartikelen helpen we je eerst met de brainstormsessie en daarna zoomen we onder andere in op hoe je voor en van deze ‘waardevolle onderwerpen’ ‘relevante content’ maakt. Wil je deze blogartikelen niet missen? Meld je dan hieronder even aan voor de gratis e‑mailalert.
Wat kun je verder doen?
Wat je verder kunt doen? Dat is je aanmelden voor onze gratis e‑mailalert, want wie ons blog volgt, weet het: we delen keer op keer informatie en tips om van het merk, de website en/of de app een succes te maken. Met veel van deze blogartikelen kun je ook hands-on aan de slag.
Wil je deze en andere blogartikelen om van het merk, de website en/of de app een succes te maken niet missen? Dan is het geen slecht idee om je onderaan – voorbij de box met de lezersaanbieding – even aan te melden voor de gratis e‑mailalert. Tenminste, als je dat nóg niet gedaan hebt. Je ontvangt dan van ons een melding als er een nieuw artikel online staat.
Zo mis je niets en zien we jou hier binnenkort weer terug. Tot gauw!
Tip! Lezersaanbieding brainstormsessie onderwerpen
Het lijkt erop dat je dit hele stuk hebt gelezen. Dat verdient respect. Als blijk van waardering willen we jou of het merk ter kennismaking 50% korting aanbieden op een gezamenlijke brainstormsessie.
Tijdens deze sessie gaan we op zoek naar waardevolle onderwerpen voor het blog, de content-marketing en/of de zoekmachine-optimalisatie (SEO).
Na deze sessie heb je waarschijnlijk genoeg onderwerpen om verder te gaan, maar kunnen we ook samen kijken wat er verder nog nodig is om tot de beste resultaten te komen.
Wil je van deze aanbieding gebruikmaken of meer informatie? Bel ons dan op werkdagen op: [nummer opgeheven]. Het codewoord is: ‘HET STORMT’.
Per organisatie kan er slechts van 1 kennismakingsaanbieding worden gebruikgemaakt.
Over de auteur
Nancy Moorman
Nancy Moorman noemt zichzelf het liefst ‘gewoon’ contentmaker of merkenbouwer, maar dit dekt niet de lading van wat ze onze klanten biedt. Ze zit al jaren in het vak en is door haar karakter zeer breed onderlegd en altijd even toegewijd. Nancy begon ooit als werktekenaar, maar schoolde al snel bij tot copywriter.
Daarna deed de Mac zijn intrede in de grafische wereld en Nancy verkende als een van de eersten de mogelijkheden. Dat doet ze eigenlijk met alles. Voor onze klanten kijkt ze ook altijd naar de beste oplossingen en is daarbij dus niet wars van innovaties. Geen detail verliest ze uit het oog en… wat beter kan, kan beter!
Mis nooit meer een artikel met onze gratis e‑mailalert
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws, de trends, tips en andere interessante informatie op het gebied van content-marketing, zakelijk bloggen, conversie-optimalisatie, branding, SEO en alles daaromheen? Meld je dan direct even aan voor onze gratis e‑mailalert.
Ook wij gaan vertrouwelijk om met persoonsgegevens.