
Reels, Shorts en Stories • Wat is een reel in de film- en video-industrie?

Korte video-content als Reels, Shorts en Stories zijn op dit moment meer dan hip en populair, maar wist je dat reels hun oorsprong vinden in de filmwereld? De term ‘reel’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen en net zo oud als de film-industrie zelf. En dat is best oud.
Laten we eens inzoomen op de evolutie van reels en hun rol vóór en in het digitale tijdperk. We bespreken dan gelijk ook wat de showreels zijn, die professionals in de film- en video-industrie gebruiken.
Ga mee terug in de tijd en verbreed je kennis van dit type content.
Dit blogartikel is een bonus-artikel dat aansluit op:

Wat is een reel in de film- en video-industrie?
De term reel komt al vanuit de film-industrie die startte eind 19e eeuw. In die tijd verwees reel meestal naar een spoel, filmrol of haspel waarop een filmstrip werd gewikkeld.
Met de opkomst van de video in de jaren 50 van de vorige eeuw stapte de film-industrie langzaam maar zeker over op video. Dit is ook de tijd dat de televisie een vast onderdeel van het huishouden werd.

Reels tijdens de digitalisering
Het is eind 1951 als in Los Angeles de 1e video-band wordt gedemonstreerd door de elektronica-divisie van Bing Crosby Enterprises (BCE). Een video-band is dan een magnetische ‘analoge’ opname-technologie en opslag-capaciteit voor films. De band heeft 2 spoelen en zit in een cassette; oftewel: in een slim doordachte plastic box.
Pas een kwart eeuw later worden door zowel Panasonic als JVC video-banden en video-recorders geïntroduceerd voor de consument. De opslag-mogelijkheden van het type VHS en Betamax worden snel populair. Jarenlang zijn dit de meest populaire manieren van opslaan voor bewegend beeld. Ze worden volop thuis gebruikt en ingezet voor de verhuur van films via zogenaamde videotheken.
Van analoog via Betacam naar cloudservices: de opslag-revolutie in de filmwereld.
In de jaren 80 en 90 kwamen de digitale systemen als Digital Betacam en DV-tapes. Vanaf die tijd worden films ook steeds vaker digitaal opgenomen en worden hiervoor steeds grotere digitale opslag-mogelijkheden ontwikkeld en geïntroduceerd. We spreken dan over harde schijven, flashdrives, geheugen-kaarten en cloudservices.
De term ‘reel’ bleef al die tijd bestaan, maar ging wel met zijn tijd mee. Het ging automatisch verwijzen naar het digitaal bestandsformaat dat wordt gebruikt om het beeld- of geluidsmateriaal van een productie op te slaan, te dupliceren en/of te transporteren.
Wij weten dat je woorden als video-band en elektronica-divisie ook aan elkaar mag schrijven, maar doen dat ‘online’ om 2 weloverwogen redenen niet. Lees meer.
Wat zijn de voordelen van digitaal opslaan?
Digitale opslag biedt veel voordelen vergeleken met analoge opslag. Digitale video-opnamen kunnen bijvoorbeeld eenvoudiger en sneller worden gekopieerd zonder kwaliteitsverlies. Ze kunnen worden opgeslagen en beheerd op een computer of andere digitale opslag-apparaten en ze kunnen tegenwoordig – mede dankzij de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) – ook nog eens zeer eenvoudig én snel worden bewerkt en gedeeld.
De lengte van de reel
Afhankelijk van de opslag-capaciteit van de gebruikte media – mm-film en video-band – variëren de lengtes van de reels die hierop worden opgeslagen.
Bij de mm-film zijn er verschillende breedtes als 8 mm, Super 8 mm, 16 mm en 35 mm. De lengtes variëren van enkele meters tot honderden meters. De lengte van een reel wordt bepaald door de opslag-capaciteit en de opname zelf.
Van zoemende mm-film tot maximale gedigitaliseerde bescherming voor de toekomst.
Bij video-banden hangt de lengte af van het type video-band – de kwaliteit – en natuurlijk van de opname zelf. Zowel de mm-film als de video-banden hebben in vergelijking met digitale opslag-media vaak een lagere opslag-capaciteit.
Omdat mm-films en video-banden na verloop van tijd vatbaar zijn voor fysieke schade en kwaliteitsverlies, zijn in de industrie veel oude films en video-banden gedigitaliseerd om hun inhoud veilig te stellen.
Reel als presentatie
Reel kan ook staan voor een verzameling van verschillende video-clips of scènes die aan elkaar zijn gemonteerd en worden gepresenteerd als een geheel.
In de film- en video-industrie worden ze bijvoorbeeld vaak ingezet om de visuele inhoud van een project samen te stellen en te presenteren. Het kan echter ook gaan om een verzameling van fragmenten van eerdere projecten of opnamen, vaak geselecteerd om een bepaald talent of genre te benadrukken.
Als je werkt in de in de film- en video-industrie is de reel een bekend middel om te laten zien wat je kunt.
Reels worden dan ook zeer vaak gebruikt door video-grafen, filmmakers, acteurs, animators, coloristen, visagisten en andere professionals in de film- en video-industrie. Het gaat hier dan om een montage van verschillende projecten die de professional zelf heeft gemaakt of waaraan hij heeft meegewerkt.
De reel dient dan als portfolio en wordt doorgaans showreel genoemd.
Showreel als presentatie-middel en portfolio
Showreels zijn specifiek bedoeld om het werk van een persoon of een bedrijf te laten zien. Met de showreel laten zij hun werk zien om potentiële klanten en/of werkgevers te interesseren en kan dus een onderdeel van een sollicitatie zijn.
Daarnaast worden showreels ook gebruikt voor presentaties tijdens bijvoorbeeld vergaderingen, lezingen of audities. Tot slot worden ze natuurlijk ook ingezet ter promotie op de eigen website, social media of online video-platformen als YouTube en Vimeo.
Showreels zijn de visitekaartjes van de filmwereld, maar kosten wel even wat tijd.
Let wel op, want de showreel is niet een bedrijfsfilm, al hebben die 2 wel veel overeenkomsten. Zie de box hieronder.
Al met al is de showreel een zeer effectieve manier om potentiële klanten of werkgevers snel en effectief een indruk te geven van wat je kunt, van je stijl, je vaardigheden en je ervaring als professional in de industrie.
Wat is een bedrijfsfilm?
Een bedrijfsfilm is een video die een bedrijf of organisatie presenteert aan een bepaald publiek, bijvoorbeeld klanten, investeerders of medewerkers. Een bedrijfsfilm heeft meestal een duidelijke boodschap, doelgroep en doelstelling. De bedrijfsfilm geeft de kijker een idee van wat het bedrijf doet en waar het voor staat.
Een bedrijfsfilm heeft dus een hele andere doelstelling en doelgroep(en) dan de showreel.
Bedrijfsfilms zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld: animaties, documentaires, testimonials en natuurlijk combinaties hiervan.
Je kunt stellen:
- een bedrijfsfilm gaat over het bedrijf;
- de hierboven besproken showreel gaat vooral over het eindproduct.
Reels in het digitale tijdperk
In het digitale tijdperk wordt de term reels nog steeds gebruikt, maar dan met een hoofdletter en door een veel en veel groter publiek dan ooit tevoren. Nu betreft het meer korte verticale entertainende video-content op met name Instagram. Deze Reels worden door merken vaak ingezet voor promotie- en marketing-doeleinden.
Maar hierover kun je alles lezen in: Reels, Shorts en Stories • 1/2 • Wat is wat en waar moet je zijn?.
En wist je al dat:
Reels en andere korte video-content bieden gouden kansen voor de branding van lokale dienstverleners.
Daarom gaan we binnenkort uitgebreid inzoomen op de kracht van korte video-content voor de branding van lokale dienstverlenende organisaties. We delen dan inzichten en tips om zelf hands-on aan de slag te gaan.
Aansluitend op deze serie komen we dan ook nog met maar liefst ruim 70 ( ! ) originele ingangen en inspirerende ideeën voor hoe je als lokale dienstverlenende organisatie korte video-content op een onderscheidende én vooral verbindende wijze kunt inzetten.
Mis jij straks meer dan 70 ( ! ) ideeën voor onderscheidende én verbindende korte video-content?
Wil je deze blogartikelen niet missen? Dan is het geen slecht idee om je onderaan – voorbij de onderstaande box – even aan te melden voor de gratis e‑mailalert. Tenminste, als je dat nóg niet gedaan hebt. Je ontvangt dan van ons een melding wanneer er een nieuw artikel online staat.
Zo mis je niets en zien we jou hier binnenkort weer terug. Tot gauw!
Of wil je liever direct aan de slag?
Mocht je (of mochten jullie) haast hebben, dan kun je natuurlijk altijd overwegen om ons in te schakelen. Samen kijken we naar de haalbaarheid en wat nodig is. Daarna kun je ook de productie, publicatie en/of promotie aan ons uitbesteden.
Uitbesteden heeft zo zijn voordelen
Uitbesteden is ook een interessante optie en kan uiteraard aan the Content Care Company. Je snapt dat ‘de online zorg voor meer klanten voor onze klanten’ onze corebusiness is en content-marketing daarvan een belangrijk onderdeel vormt. Zo hebben wij ruime ervaring met het bepalen, ontwikkelen én uitvoeren van content-marketing-strategieën.
Dit doen we in nauwe samenwerking met of voor zowel dienstverlenende organisaties (B2B en B2C) als non-profit-organisaties in met name de regio Den Haag. We kunnen álles uit handen nemen, maar werken net zo graag samen of zorgen voor deeloplossingen. Hierdoor kan iedereen doen waar die goed in is, is de kans op succes het grootst en wordt er het meest verdiend. Lees hier meer over onze zorgverlening.
Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Dan hoef je alleen maar te bellen met: 06 - 36 07 70 61.
Over de auteur
Nancy Moorman

Nancy Moorman noemt zichzelf het liefst ‘gewoon’ contentmaker of merkenbouwer, maar dit dekt niet de lading van wat ze onze klanten biedt. Ze zit al jaren in het vak en is door haar karakter zeer breed onderlegd en altijd even toegewijd. Nancy begon ooit als werktekenaar, maar schoolde al snel bij tot copywriter.
Daarna deed de Mac zijn intrede in de grafische wereld en Nancy verkende als een van de eersten de mogelijkheden. Dat doet ze eigenlijk met alles. Voor onze klanten kijkt ze ook altijd naar de beste oplossingen en is daarbij dus niet wars van innovaties. Geen detail verliest ze uit het oog en… wat beter kan, kan beter!
Mis nooit meer een artikel met onze gratis e‑mailalert
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws, de trends, tips en andere interessante informatie op het gebied van content-marketing, zakelijk bloggen, conversie-optimalisatie, branding, SEO en alles daaromheen? Meld je dan direct even aan voor onze gratis e‑mailalert.
Ook wij gaan vertrouwelijk om met persoonsgegevens.