Wat is een ‘buyer persona voor de content’? • 1/2 [voordelen]
Als je niet scherp voor ogen hebt wat de bezoeker op de website of gebruiker van de app nodig heeft om te converteren, sta je strategisch gezien met je rug tegen de muur. Om dat te voorkomen heb je niet zomaar een ‘buyer persona’ nodig, maar een ‘buyer persona voor de content’.
En van die persona moet je echt alles weten. Tijd om deze persona eens op een voetstuk te zetten en jou te helpen om van content ‘relevante content’ te maken. We zoomen in!
Dit blogartikel is niet alleen een direct vervolg op, maar ook een verdieping van onze eerdere blogartikelen over de doelgroep en de buyer persona’s. Het kan slim zijn om deze eerst te lezen, maar waar nodig verwijzen we sowieso met handige linkjes naar specifieke informatie in die artikelen. In dit artikel gaan we ervan uit dat je weet wat buyer persona’s zijn en dat ze er ook zijn voor onder andere de branding. Waar nodig voegen we uiteraard wel de nodige linkjes naar de specifieke informatie toe en bij ‘Eerst meer weten?’ in de box hieronder vind je sowieso de linkjes naar deze artikelen.
Wat gaan we doen?
- Deel 1 – Hierin antwoord op de vraag: wat is een ‘buyer persona voor de content’ plus de belangrijkste voordelen.
- Deel 2 – Deel 2 besteden we geheel aan het stappenplan om tot een goede ‘buyer persona voor de content’ te komen. Direct naar deel 2.
Eerst meer weten?
Lees dan:
Of ga naar de overzichten van alle blogartikelen over content-marketing of conversie-optimalisatie (CRO). Wil je dat wij je op de hoogte houden van nieuwe artikelen op het gebied deze en gerelateerde onderwerpen? Meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Inhoud
Inleiding
Wat zijn ‘buyer persona’s voor de content’?
Content maken kan bijna iedereen wel, maar ‘relevante content’ maken is toch echt iets heel anders. Voor sommige influencers lijkt dit absoluut als vanzelf te gaan, maar voor organisaties die het volledig of deels van de verkoop via de website en/of app moeten hebben, is dit van een geheel andere orde. Zij staan dag in dag uit voor deze serieuze uitdaging.
Geen enkele content-marketing-strategie wordt succesvol zonder kennis van ‘de relevantie van de content voor de ontvanger’.
Verschil ‘buyer persona’s’ en ‘buyer persona’s voor de content’
Bij de uitdaging om dagelijks te zorgen voor ‘relevante content’ zijn de ‘buyer persona’s voor de content’ onmisbaar. Zij reflecteren slechts 1 buyer of customer journey inclusief alle contact-momenten (touchpoints) en informatie-behoeften die er per fase spelen, maar gaan hiervoor wel extreem ver.
Daarin zit het verschil met de meer algemene of traditionele buyer persona’s. Die zijn doorgaans vooral gericht op algemene marketing– en sales-strategieën en kunnen je zelden vertellen welke content je op welk moment waar aan moet bieden voor de hoogst haalbare resultaten.
Wij weten dat je woorden als contact-momenten, informatie-behoefte en verkoop-strategieën ook aan elkaar mag schrijven, maar doen dat ‘online’ om 2 weloverwogen redenen niet. Lees meer.
Onze definities
Buyer persona
Een buyer persona is een fictieve (potentiële) klant met een gedetailleerd profiel op basis van behoeften en gedrag die 1 (sub-)doelgroep representeert, waardoor je je eenvoudiger kunt inleven in een specifieke groep (potentiële) klanten.
Buyer persona voor de content
Een buyer persona voor de content is een fictieve (potentiële) klant met een zeer gedetailleerd profiel op basis van de traditionele buyer persona. Deze is aangevuld met specifieke informatie over welke soorten content de (sub-)doelgroep wil consumeren tijdens verschillende momenten van zijn kopers- en/of klantreis. Je kunt hierdoor beter inspelen op de specifieke informatie-behoeften van deze groep (potentiële) klanten.
Met andere woorden
Een ‘buyer persona voor de content’ is dus eigenlijk niet meer of minder dan nepklant (m/v/x) die een bepaalde groep (potentiële) klanten moet voorstellen.
Deze nepklant vertelt je tot in de puntjes welke content hij waar en wanneer van je wil zien.
Net als een gewone buyer persona, die ook een nepklant is, bevat deze nepklant een flink aantal extra details. Deze details hebben betrekking op de content die hij nodig heeft tijdens verschillende fases van zijn reis. Dit gaat over content die hij nodig heeft om iets te kopen, om klant te worden en/of om klant te blijven en is afhankelijk van de groep die deze persona representeert.
Deze reis speelt zich in de regel online af, maar dat hoeft niet per se.
De ‘buyer persona voor de content’ helpt je om content te maken die precies past bij wat deze groep (potentiële) klanten van moment tot moment nodig hebben.
Waar heb je deze persona’s voor nodig?
De ‘buyer persona’s voor de content’ heb je nodig voor:
- content-map of het Content Care Model en het Content Care Canvas;
- content-marketing-strategie (inclusief content-distributie-plan);
- aanpak conversie-optimalisatie (CRO).
We gaan binnenkort in onze blogartikelen aan al deze onderwerpen uitgebreid aandacht besteden. Wil je deze niet missen? Meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
De voordelen
Waarvoor zijn ‘buyer persona’s voor de content’ belangrijk?
Het belang van de ‘buyer persona voor de content’ worden onderstreept door de voordelen ervan. Laten we daarom de vraag ‘Waarvoor zijn de ‘buyer persona voor de content’ belangrijk?’ beantwoorden met de voordelen… die je niet mis wil lopen.
Voordelen bovenop die van de buyer persona’s
Voor we nu een eerder blogartikel gaan herhalen, verwijzen we je naar de voordelen van de traditionele ‘buyer persona’s’. Bij deze voordelen kun je namelijk voor de ‘buyer persona’s voor de content’ nog een flink aantal extra voordelen optellen.
Voor de volledigheid hier de verkorte versie.
Voordelen traditionele buyer persona’s
- Verbetering kennis doelgroepen. Deze staat met stip op 1 !
- Focus activiteiten direct en indirect gerelateerd aan marketing.
- Meer klantgericht denken in plaats van aanbod-gericht.
- Afdelingen marketing en sales op 1 lijn.
- Klanten en potentiële klanten voelen zich meer gehoord.
- Met betrekking tot de communicatie zie je verbeteringen bij/voor:
- branding;
- promotionele campagnes;
- content-marketing;
- kanaalkeuze.
Hogere conversie ratio
Meer leads en meer verkoop
Aan de hand van de ‘buyer persona voor de content’ (m/v/x) kun je je beter inleven in de uitdagingen, interesses en vragen van de groep (potentiële) klanten die de persona vertegenwoordigt. Dit zal onherroepelijk moeten leiden tot een verbetering van de conversie-optimalisatie (CRO).
Met goed doordachte ‘buyer persona’s voor de content’ bied je de juiste content op de juiste plek op het juiste moment.
Door in detail te weten wat de contact-momenten en informatie-behoeften tijdens de fases van zijn buyer of customer journey zijn, ben je in staat ‘relevante content’ te produceren. Deze content is beter afgestemd op de fase van de klantreis. Van bewustwording tot aankoop kun je de reizigers beter begeleiden, wat niet alleen de conversie-ratio, maar ook de merkbetrokkenheid (engagement) en klantloyaliteit zal vergroten.
Verhoging conversie-ratio
Je neemt dus door de vergaarde kennis goed onderbouwde beslissingen met betrekking tot welke content je op welk kanaal en op welk moment moet aanbieden. Je produceert immers content die beter aansluit op het koopproces van deze groep.
Hierdoor vergroot je de kans op meer leads en meer verkoop aanzienlijk. Deze kans kan oplopen tot zo’n 124% voor de conversie-ratio’s. Zie onderstaande box.
Diepgaande inzichten in de klant verhogen niet alleen de conversie-ratio’s, maar ook de positie in Google.
Die hogere conversie-ratio heeft te maken met diepgaande inzichten in:
- de contact-momenten (touchpoints);
- de informatie-behoefte(n) per fase van de buyer en customer journeys.
Hierdoor weet je per fase van de journey:
- de doelstellingen en belangen van de (potentiële) klant;
- wat de juiste zoektermen zijn;
- welke content het beste aansluit;
- de rol van de concurrentie;
- de doelen voor de interne hyperlinks voor het opzetten van een goede ‘link juice’.
Andere voordelen voor de content en conversie
- Calls to action’s (CtA’s) – Door de specifieke informatie-behoeften van de persona te begrijpen, kun je CtA’s ontwikkelen die beter aanslaan bij deze doelgroep.
- Content-marketing-strategie – Ontwikkeling effectievere content-marketing-strategie.
- Content-kalender – Nu je weet op welke onderwerpen en soorten content de persona’s wacht, kun je ook een efficiëntere content-kalender opstellen.
- Personalisatie – Content kan beter worden gepersonaliseerd, waardoor de mensen zich meer aangesproken voelen en eerder betrokken raken.
- Klantretentie – Kennis van de informatie-behoeften specifieke groepen bestaande klanten helpt bij het behouden van deze klanten. Je biedt ze immers continu op maat waardevolle en relevante informatie.
- Focus en budget – Je kunt een hogere Return On Investment (ROI) verwachten, doordat je effectiever de content en distributie-kanalen weet in te zetten. Bovendien, verlies je minder geld en energie aan content die er niet toe doet.
- Inzichten – Door het monitoren van de prestaties van de content, krijg je steeds meer inzichten in wat voor deze doelgroep het beste werkt.
124% winst voor de conversie-ratio
Volgens onderzoek van MarketingSherpa verbeterde de conversie-ratio met de inzet van de buyer persona aan het begin van de klantreis (customer journey) met maar liefst 124%. De partijen die deze score haalden, doken diep in hun marktsegmentatie en wisten zo de juiste informatie op het juiste kanaal op het juiste moment aan te bieden.
Wanneer je ook een goed beeld hebt van de volgende fases van buyer en/of customer journeys en de daarbij behorende informatie-behoefte(n) dan zullen ook die conversie-ratio’s aanzienlijk verbeten. Als je dat weet, spreken wij over ‘buyer persona’s voor de content’.
Verbeteringen SEO
Naast voordelen voor de content-marketing en de conversie-optimalisatie, zijn er ook voordelen voor de zoekmachine-optimalisatie (SEO) te behalen.
Verbetering klantreis
Een goede gebruikservaring helpt namelijk de posities van de webpagina’s en website in Google te verbeteren. Goed ingerichte en soepel lopende buyer en customer journeys spelen hierin een zeer belangrijke rol. Aan de hand van de verkregen inzichten kun je deze journeys en de gebruikerservaring verbeteren.
Inzicht zoektermen en zoekintentie
Wanneer je eenmaal meer weet van de persona en zijn informatie-behoeften, weet je ook meer over zijn zoekgedrag, zoekintentie en de zoektermen die hij gebruikt. Deze zoektermen kun je inzetten om de website beter vindbaar en de SEO succesvoller te maken.
Verder inzoomen? ga naar:
Definiëren fases van de buyer en customer journey
Iedere potentiële klant (m/v/x, buyer) doorloopt diverse fases voor zijn aankoop. Ook bestaande klanten (customers) doorlopen fases voor zij een herhaal-aankoop doen. Hieronder bevinden zich personen die weten wat ze willen en vrij korte journeys doorlopen. Daarnaast zijn er ook personen die zich eerst van de hoed tot de rand moeten verdiepen, voordat zij (hopelijk) eindelijk eens tot aankoop overgaan.
Het kan ook zo zijn dat een (potentiële) klant al meteen in het begin diverse vragen heeft en daarna niet meer. Andere mensen zoeken pas later naar antwoorden, bijvoorbeeld wanneer een definitieve keuze moet worden gemaakt. Daartussen bevinden zich meestal nog een aantal varianten, minimaal 1.
Zonder inzicht in de informatie-behoeften van de (potentiële) klanten kun je geen effectieve rol spelen in het beslis- en aankoopproces.
Om al deze personen te begeleiden op hun buyer of customer journeys, moet je weten welke fases zij doorlopen en welke informatie-behoeften er per fase spelen. Voor welke uitdagingen staan zij in dit proces?
Dit moet je in kaart brengen en dat kan – helaas – niet zonder diepgaand onderzoek. Aan de hand van de daaruit voortkomende inzichten kun je bepalen of de content een effectieve rol heeft in het beslis- en aankoopproces van de (potentiële) klant.
Daarom zal de buyer of customer journey ook een duidelijke en de belangrijkste plek innemen in het profiel.
Startpunt
De 1e uitdaging voor de content-marketing met betrekking op deze journeys is: het achterhalen waar deze personen vandaan komen.
Iedere buyer journey begint buiten de website of app. Dit kan zelfs offline zijn. Software als Google Analytics is hierbij een handig hulpmiddel om het online platform van de bron te achterhalen, maar daarmee ben je er nog niet.
Waarop hebben mensen op dat platform nou werkelijk geklikt? En als dat in de zoekmachine van Google was, wat was dan de zoekopdracht en de zoekintentie?
Vrijwel elke buyer journey start buiten de website, zelfs offline. Gebruik tools om te ontdekken waar ze écht vandaan komen.
Je voelt hem al aankomen. Dit eist flink wat onderzoek, want de volgende stap om de ontvanger te converteren zal aan de hand van deze informatie (data) bepaald worden. Zo heeft iedere fase van welke journey dan ook zijn eigen karakteristieke kenmerken die je moet zien te achterhalen.*
Gelukkig zijn er genoeg tools ontwikkeld om je daarbij te helpen. Daarop gaan we in deel 2 uitgebreider in.
* Het komt wel voor dat fases van buyer en customer journeys identiek zijn of met andere woorden: veel buyer of customer journeys komen vroeg of laat samen. Echter, voor de strekking van dit artikel is dit minder relevant en leggen we dit nu terzijde.
Verder inzoomen? ga naar:
Tussenstations
Vervolgens moet je weten welke fases (potentiële) klanten doorlopen voor zij iets downloaden, contact opnemen of het aanbod daadwerkelijk aanschaffen. Ook hiervoor is analyse-software nodig, maar daarnaast ook interviews en enquêtes.
Verder inzoomen? ga naar:
Eindstation
Eigenlijk is er geen eindstation, want je wilt de klant nooit meer kwijt. Maar goed, laten we stellen dat dit het daadwerkelijk bestel- of afrekenproces is. Dan wil je ook weten waar het fout gaat. Ook hiervoor zijn analyse-software, interviews en enquêtes nodig.
Belangrijke noot
Het is belangrijk te beseffen dat alle hier genoemde zaken per organisatie, merk, aanbod én doelgroepen verschillen.
Als iets anders verloopt dan volgens de algemeen geldende norm, dan wil dat absoluut niet zeggen dat het niet goed gaat of zelfs fout gaat. Er zijn genoeg unieke eigenzinnige merken die hebben bewezen dat tegendraads zijn, ook ‘kan’ werken.
Sowieso is het altijd raadzaam om bij dit soort zaken professioneel advies in te winnen. Zie verder onze algemene disclaimer.
Conclusie
Buyers persona’s voor de content zijn onmisbaar
Met de ‘buyer persona voor de content’ begrijp je hoe je een (potentiële) klant (m/v/x) kunt helpen tijdens zijn journey.
Je bent hiermee in staat om in alle fases van die buyer of customer journey zichtbaar te zijn en ‘relevante content’ te bieden. Dit is de enige manier om de kans op ‘leads converteren tot loyale klanten’ via allerlei fases aanzienlijk te vergroten.
‘Buyer persona’s voor de content’ zijn cruciaal als je wilt dat alle inspanningen voor de content ook werkelijk én zoveel mogelijk omzet opleveren.
Ondanks dat het ontwikkelen van ‘buyer persona’s voor de content’ nogal wat tijd kost, staat of valt hiermee de content-marketing-strategie. Dit zien we te vaak gebeuren.
Er wordt dan enthousiast begonnen met het produceren van de content en/of men ziet het nut niet van ‘eerst je huiswerk doen’ (zoals mijn vader dat zo mooi altijd zei). Gelukkig wordt dan vaak onze hulp ingeroepen en komt alles weer goed.
Toekomstplannen
In deel 2 helpen we je met je huiswerk!
Aan de hand van een stappenplan helpen we je dan met een gedetailleerd profiel maken om voortaan je content precies af te stemmen op een van de doelgroepen. Je kunt dan zelf kiezen welke doelgroep het wordt, maar wij zouden beginnen met de meest winstgevende.
Wat kun je nu verder doen?
Wil je deze en andere blogartikelen om van het merk, de website en/of de app een succes te maken niet missen? Dan is het geen slecht idee om je onderaan direct even aan te melden voor de gratis e‑mailalert. Tenminste, als je dat nóg niet gedaan hebt. Je ontvangt dan van ons een melding wanneer er een nieuw artikel online staat.
Zo mis je niets en zien we jou hier binnenkort weer terug. Tot gauw!
Uitbesteden heeft zo zijn voordelen
Uitbesteden is ook een interessante optie en kan uiteraard aan the Content Care Company. Je snapt dat ‘de online zorg voor meer klanten voor onze klanten’ onze corebusiness is en content-marketing daarvan een belangrijk onderdeel vormt.
Dit doen we in nauwe samenwerking met of voor zowel dienstverlenende organisaties (B2B en B2C) als non-profit-organisaties in met name de regio Den Haag. We kunnen álles uit handen nemen, maar werken net zo graag samen of zorgen voor deeloplossingen. Hierdoor kan iedereen doen waar die goed in is, is de kans op succes het grootst en wordt er het meest verdiend. Lees hier meer over onze zorgverlening.
Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Dan hoef je alleen maar te bellen met: 06 - 36 07 70 61.
Over de auteur
Nancy Moorman
Nancy Moorman noemt zichzelf het liefst ‘gewoon’ contentmaker of merkenbouwer, maar dit dekt niet de lading van wat ze onze klanten biedt. Ze zit al jaren in het vak en is door haar karakter zeer breed onderlegd en altijd even toegewijd. Nancy begon ooit als werktekenaar, maar schoolde al snel bij tot copywriter.
Daarna deed de Mac zijn intrede in de grafische wereld en Nancy verkende als een van de eersten de mogelijkheden. Dat doet ze eigenlijk met alles. Voor onze klanten kijkt ze ook altijd naar de beste oplossingen en is daarbij dus niet wars van innovaties. Geen detail verliest ze uit het oog en… wat beter kan, kan beter!
Mis nooit meer een artikel met onze gratis e‑mailalert
Wil jij meer weten over buyer persona’s en op de hoogte blijven van het laatste nieuws, de trends, tips en andere interessante informatie op het gebied van branding, content-marketing, zakelijk bloggen, conversie-optimalisatie, SEO en alles daaromheen? Meld je dan direct even aan voor onze gratis e‑mailalert.
Ook wij gaan vertrouwelijk om met persoonsgegevens.