Het logo • Wat is een goed logo? Waaraan moet het voldoen? • 1/2 [checklist]
Waaraan moet een logo voldoen om een goed logo te zijn? Als je weet welke rol een logo tegenwoordig (nog) vervult, dan ben je al een eind op weg. Daarnaast moet het logo in al zijn eenvoud wel het merk straks vertegenwoordigen én dat hoeft echt niet in al zijn facetten. Dat is nergens voor nodig.
Kijk je naar de eisen, dan zijn die voor logo’s, beeldmerken en woordmerken vrijwel identiek. Je hebt functionele en technische eisen; dit zijn de randvoorwaarden. Daarnaast zijn er eisen die horen bij onze emotionele reacties. Dit zijn de sleutels tot succes.
Wij komen aan 10 sleutels en gaan ze allemaal bekijken. Stap maar snel in!
Wat staat er vandaag op het reisprogramma?
De ‘Zomer van het Logo en de Huisstijl’ is een luchtige én fascinerende serie die jou deze zomer meeneemt op een reis door de boeiende wereld van visuele merkidentiteiten. We reizen via (nieuwe) inspirerende inzichten, komen langs praktische tips en delen ook nog mooie reisverhalen.
Na een uitgebreid bezoek aan Huisstijl belandden we op het wereldberoemde Logo. Daar hebben we al enorm veel gezien en bekeken. We waren nogal onder de indruk van Brand Signature en volgden de route van handgeschreven meesterwerken naar digitale letter-ontwerpen tijdens ons bezoek aan Typografie.
Vandaag en de komende dagen gaan we op verkenningstocht en bekijken aan de hand van 10 sleutels alle eisen waaraan een logo vandaag de dag moet voldoen. Laten we maar snel vertrekken.
Excursie of uitstapje gemist?
Dan vind je alle verslagen hier.
Of ga naar het overzicht van alle blogartikelen over branding. Als wij je op de hoogte mogen houden van nieuwe artikelen over branding en gerelateerde onderwerpen, meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Inhoud
- Voorwoord – De waarde van het logo versus de eisen aan het logo
- Sleutel #1 – Noodzaak en/of relevantie
- Sleutel #2 – Passend bij doelgroep(en)
- Sleutel #3 – Passend bij het merk
- Sleutel #4 – Oplaadbaar met gevoel
- Sleutel #5 – Eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar, herkenbaar, onderscheidend en opvallend
- En toen?
Voorwoord
De waarde van het logo versus de eisen aan het logo
Door het digitale tijdperk heeft het logo aan belang gewonnen én verloren. Er is niet voor niets al jaren een discussie gaande over het belang van een logo in de klassieke vorm. Heeft het logo nog wel genoeg waarde, is de rol niet enorm verkleind en moet je er nog wel zakken met geld in investeren?
Vroeger kon je met het logo nog een goede eerste indruk maken. Tegenwoordig mag je hopen dat het gezien wordt.
Dit zijn zeer belangrijke punten met betrekking tot het succes van het logo, maar laten we ervan uitgaan dat het besluit is gevallen en er een (nieuw) logo, beeldmerk of woordmerk moet en gaat komen. Aan welke eisen moet het dan voldoen? Dit zijn de sleutels tot succes, maar helaas geen garantie voor succes. Was het maar zo’n feest.
Maar als het logo hierop aansluit en je de sleutels in je voordeel weet te gebruiken, dan heb je gedaan wat je kon doen en valt er op het logo – in ieder geval op die zaken – niets af te dingen.
Hierover ging het artikel: Het logo • Wel of geen logo? … óf liever iets dat meer van deze tijd is?.
LET OP! Vanaf nu noemen we alles ‘logo’
Vanaf nu noemen we de gemaakte keuze gewoon logo of het moet niet stroken met de context. Zouden we steeds beeldmerk, woordmerk en/of logo moeten schrijven, dan wordt de tekst niet prettiger leesbaar. Je kunt dus zelf verder ‘logo’ vervangen door jouw of de keuze.
Sleutel #1
Noodzaak en/of relevantie
Welk nut heeft het logo of heeft deze straks? Vervult het logo een belangrijk doel of gaat het deze straks vervullen?
Dit zijn niet zomaar wat vragen, maar belangrijke vragen om deze ontdekkingsreis mee te beginnen. Dit is de belangrijkste sleutel tot het succes van het logo. De bekendste logo’s hebben namelijk een heel belangrijk punt gemeen: ze spelen een onmisbare rol voor het merk en de markt waarop het merk zich richt.
Om uit te groeien tot een krachtig en bekend logo, is het belangrijk dat het logo een onmisbare rol voor het merk vervult.
Vrijwel alle bekende logo’s zijn belangrijk om het juiste merk te kiezen. Vaak zijn dit consumentenmerken en schitteren de logo’s op de verpakkingen. Ze vervullen dus een duidelijke rol voor het merk.
Wanneer het logo geen rol vervult – zoals bij veel lokale dienstverlenende organisaties die het vooral van mond-tot-mond-reclame moeten hebben –, is de kans vrijwel nihil dat het logo uitgroeit tot een wereldberoemd logo.
Toegegeven, de noodzaak zegt weinig over of het logo goed of slecht is, maar wel heel veel over de uiteindelijke waarde. Deze waarde zegt wel iets over hoeveel geld én moeite je erin moet investeren.
Ook bij de investeringen in een logo moet je kritisch kijken naar de ROI; naar de Return On Investment.
Bovendien hebben we tijdens onze ‘Zomer van het Logo en de Huisstijl’ gezien dat wereldberoemde logo’s niet allemaal veel hebben gekost én dat er zelfs meerdere oprichters verantwoordelijk zijn/waren voor hun krachtige logo’s. De investering zegt dus ook niets over de uiteindelijke waarde. Zie onderstaand boxje voor de linkjes.
Tot slot is ook nog eens de rol van het logo al zo’n stuk verkleind, dat het in een wereld met miljarden logo’s lastig is de impact van het logo van Coca-Cola te evenaren. Dit heeft ook met de reeds besproken discussie over de zin en onzin van weer een nieuw logo te maken. Lees meer.
Kort en krachtig
- Consumentenmerken zijn vaak herkenbaar aan de logo’s op de verpakkingen.
- Voor lokale dienstverlenende organisaties die het vooral van mond-tot-mond-reclame moeten hebben, is een logo doorgaans zo goed als waardeloos.
- De noodzaak zegt:
- … weinig over of het logo goed of slecht is;
- … heel veel over de uiteindelijke waarde;
- … wel iets over hoeveel geld én moeite je in een logo moet investeren.
- De investering zegt:
- … niets over de uiteindelijke waarde.
- De waarde van logo’s is over het algemeen enorm verkleind door de huidige hoeveelheid aan logo’s.
Verder inzoomen? Ga naar:
Wat moet je doen?
Mocht het nodig zijn, dan moet je jouw of hét verwachtingpatroon met betrekking tot het succes van het logo bijstellen. Het merk kan niet bepalen of het logo een belangrijke rol gaat spelen in het leven van de (potentiële) klanten.
Dat is alles wat je nu kunt doen; het verwachtingspatroon afstemmen op de werkelijke haalbaarheid.
Sleutel #2
Passend bij doelgroep(en)
De doelgroep(en) is zo enorm belangrijk voor het bouwen van een sterk merk, dat wij dit voor het merk zelf plaatsen.
Reden #1
Een merk komt tot leven dankzij de doelgroepen
Zonder markt geen sterk merk. Dit kon je lezen in onze serie over sterke merken. We vatten het zeer kort voor je samen, want dit is wel belangrijk.
Een sterk merk is iets dat leeft in de hoofden van het publiek. Het gaat over de belevingswereld van het publiek bij het merk. Mensen kennen het merk een bepaalde waarde toe; de waarde die het voor hun vertegenwoordigt.
Mensen bepalen of het merk sterk is of niet, en dus niet het merk zelf. Een merk kan het publiek niets opleggen.
Een goed logo maakt een connectie met de doelgroepen, maar daarvoor moet je deze mensen wel eerst door en door kennen.
Het is dus niet raar dat wij niet het merk, maar de doelgroep(en) steeds weer op de eerste plaats zetten. Zij zijn diegenen waar het merk continu de connectie mee moet maken. Dit gebeurt 24/7 en 365 dagen per jaar.
Bij Sleutel #4 komen we hierop nog uitgebreid terug.
Reden #2
Ook vertrouwen in merken is laag
De zojuist genoemde connectie tussen merk en doelgroep(en) is enorm belangrijk. Dat geldt zeker nu, want we bevinden ons in een tijd waar het vertrouwen in overheid, media en merken extreem laag is. Overheid, media en merken staan er niet goed op en dit betekent dat merken nu mensgerichter moeten zijn dan ooit te voren. Lees meer hierover in de trends van 2023.
De doelgroepen waren natuurlijk altijd al belangrijk om reden #1, maar deze reden mag je nu helemaal niet meer vergeten. Tenminste, voorlopig niet!
Hopelijk heeft dit wantrouwen inmiddels wel zijn dieptepunt bereikt of gepasseerd, maar niemand weet wat de toekomst gaat brengen. Daarom is het nu extreem belangrijk dat álle merksignalen op een transparante of pure manier bouwen aan vertrouwen.
Wat moet je doen?
Zoek het antwoord op: wat spreekt de doelgroep(en) aan? Breng hiervoor ‘alle’ doelgroepen in kaart en leef je in. Achterhaal alle bestaande informatie over de doelgroepen en vul die waar nodig aan. Als het goed is staat de doelgroep of staan doelgroepen omschreven in de brand guide.
Wanneer je helder hebt wat de doelgroepen aanspreekt, moet je dat alleen nog verbeelden.
Gebruik persona’s als die er zijn of zorg daarvoor. Leef je – het liefst aan de hand van deze persona’s – zoveel mogelijk in in de wereld van de doelgroep(en).
Wat beweegt deze mensen? Hoe kun je ze ‘emotioneel’ bewegen? Wat hebben ze nodig van het merk om de connectie met het merk te kunnen maken? Hoe krijgt het logo voor hen waarde en wordt het relevant?
Leef je in! … en dat tot in de kleinste details.
Sleutel #3
Passend bij het merk
Het logo moet het merk vertegenwoordigen… en dat het liefst in al zijn facetten. Dit is een veel gedane uitspraak, maar dit is ONmogelijk.
Oké, hier komen we op glad ijs. Tijd voor een onderbouwing.
Wat is een logo?
Een logo is in principe niet meer dan een grafisch element met een naam. Het is niet meer dan een merkelement dat wordt ingezet binnen de visuele communicatie.
Je bouwt in beginsel dus ook geen sterk merk met een logo, zelfs geen merk. Misschien – als alles goed uitpakt – kan het logo op een later moment wel daaraan bijdragen. Fingers crossed!
Perceptie van het merk bij de doelgroep
Naast dat de doelgroep(en) het merk een waarde toekent, is het aan het publiek om het merk te laden. Het is de buitenwereld die betekenis geeft aan het merk, want mensen ‘voelen’ wat het merk voor hen betekent. Zij voelen hoeveel waarde het merk heeft in hun leven. Lees meer.
Dit heeft ook weer alles te maken met perceptie, imago en reputatie en dus met het beeld dat leeft onder het publiek. Dat is de ware en enige waarde en/of betekenis van het merk in de buitenwereld. Deze waarde is wat het merk verbindt met de doelgroep(en).
Het logo wordt eindelijk geladen
Die waarde wordt – áls het publiek het logo kan onthouden – ook aan het logo gekoppeld. Ja, emoties die het publiek bij het merk heeft, worden – áls men het logo herkent als behorende tot het merk – ook aan het logo gekoppeld. Op deze manier krijgt het logo waarde; het logo wordt geladen.
Een goed logo communiceert pas na verloop van tijd het merkgevoel en roept dan hopelijk de juiste emoties op.
Dan gaat het logo het merk vertegenwoordigen en krijgt het logo – eindelijk – zijn betekenis. Zonder die waarde die het publiek aan het merk en vervolgens aan het logo geeft, blijft het logo een leeg grafisch element met een naam.
Identificeren versus weerspiegelen
Toch moet je nu niet denken dat het logo het merk niet hoeft te weerspiegelen, want het logo moet het merk absoluut vertegenwoordigen en dat ook nog eens jaren volhouden. Beter sluit het dan wél volledig aan bij de merkidentiteit.
Ook al lijkt het er soms wel op: magische logo’s bestaan niet. De magie hangt af van het grotere plaatje.
Dit betekent alleen niet dat het logo op magische wijze ‘alles’ moet communiceren waar een merk voor staat. Het is gewoon een merkelement dat bedoeld is voor identificatie-doeleinden. Denk maar eens aan een willekeurig logo. Wat zegt of communiceert dit logo nou werkelijk zonder ‘dat wat je denkt te weten over het merk’?
Het is de merkstrategie in combinatie met een goed ontworpen logo die ervoor zorgen dat de doelgroep(en) effectief en efficiënt bereikt wordt. Samen kunnen ze de boodschap, de waarde en de voordelen van het merk overbrengen.
Samen kunnen ze visueel meer aandacht trekken en magische ervaringen creëren. Maar van alleen een logo mag je dit niet verwachten!
Wat moet je doen?
Om het logo het merk te laten vertegenwoordigen, moet je het merk wel kennen en begrijpen.
Pak de brand guide weer erbij, want dit gaat over:
- DNA van het merk;
- visie en missie;
- kernwaarden en merkwaarden;
- merkidentiteit en merkpersoonlijkheid;
- merkgevoel;
- associaties en emoties;
- behoeften vervullen;
- merkbelofte (propositie);
- USP en RBP (Relevant Buying Proposition)
- autoriteit;
- breinpositie;
- brand driver;
- merkmeerwaarde;
- branding-strategie;
- marktpositie en positioneren;
- imago en reputatie.
En misschien gaat het ook wel over herpositioneren en re-branding. Sowieso gaat het over mensgerichtheid de belangrijkste content-marketing-trend van 2023. Dit heeft alles te maken met het gedaalde vertrouwen waarover we eerder spraken.
Een logo kan nooit het hele verhaal vertellen, als het maar een krachtige reminder is aan het verhaal.
Filteren tot de essentie
Probeer al deze zaken te filteren tot de essentie; tot een krachtige gemene deler. Denk bijvoorbeeld aan hooguit (!) 3 belangrijke karaktertrekken van het merk. Hierbij horen bepaalde emoties en dus een bepaald gevoel. Naar dit gevoel moet je nu op zoek.
Dit gevoel moet het ‘eenvoudige’ logo straks kunnen absorberen van het publiek en vervolgens ook weer terug kunnen geven aan het publiek. Dit kunnen dan niet te veel emoties zijn, want dit is geen film of encyclopedie.
Het is niet meer dan een gevoel bij het merk dat visueel moet worden vermenigvuldigd en doorgegeven. Dit is een wisselwerking tussen merk en publiek. Het belangrijkste is dat het grafische beeld van het logo én dat gevoel straks met elkaar resoneren.
Sleutel #4
Oplaadbaar met gevoel
Net als merken krijgen logo’s pas waarde als de doelgroep(en) daaraan emoties en percepties (beelden in hun hoofd) koppelen. Dat hebben we bij Sleutel #3 zojuist al uitvoerig besproken.
Het succes van een logo gaat dan ook veel verder dan alleen een leuk beeld. Het succes hangt vooral af van de mate waarin het logo kan resoneren met de emoties van de doelgroep(en) en vervolgens in staat is om deze emotionele verbinding in stand te houden.
Een eenmaal geladen logo heeft de kracht om onmiddellijk de juiste emoties en associaties op te roepen.
Het logo mag daarom na verloop van tijd niet meer alleen als visueel herkenningsteken dienen, maar moet dan in staat zijn emotionele reacties van consumenten te versterken en verduidelijken. Pas dan maakt een logo bij deze mensen kans om een diepere betekenis aan het merk te geven.
Dan kan een logo ook het gevoel van vertrouwen, betrouwbaarheid en kwaliteit creëren, waardoor mensen zich op hun gemak voelen bij het merk. Maar een logo kan natuurlijk – net als een merk – ook totaal andere emoties oproepen…
… als het logo maar die emoties oproept, waardoor mensen zich verbonden voelen met het merk.
Waarom is emotionele lading belangrijk voor merken?
Het antwoord ligt in de waarde die de doelgroep(en) en het publiek aan het merk toekennen. De meeste merken kunnen niet alleen overleven op basis van functionele voordelen of kwaliteit. Vaak zijn er meerdere aanbieders van soortgelijke producten of diensten. Het draait dan vooral om de emotie die het merk weet op te roepen bij doelgroep(en) en het publiek.*
Deze emotie speelt een rol in het leven van deze mensen, hoe groot of hoe klein die rol ook is. Die rol bepaalt de werkelijke waarde en betekenis van het merk in hun leven.
Merken leven van emoties, want via emoties worden harten gewonnen en wordt er waarde aan het merk gegeven.
Dit zouden positieve emoties moeten zijn wanneer mensen in aanraking komen met het merk of denken aan het merk. Dit kan variëren van gewoon een goed gevoel tot een diepere emotionele betrokkenheid.
Merken die erin slagen om een positieve emotionele band met hun doelgroep(en) tot stand te brengen, hebben vaak – dankzij de sterkere merkvoorkeur – een flinke voorsprong op de concurrentie. In ieder geval in de hoofden van die mensen waarmee zij de juiste emotionele band wisten te creëren; de zogenaamde breinpositie.
* Lees hier meer over de rol van kwaliteit en merktrouw in de huidige wereld.
Wat moet je doen?
Om een logo de juiste emotionele lading te laten krijgen, zijn er verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Dit begint al bij het ontwikkelen van een logo.
Hiervoor moet het logo ten eerste voldoen aan bovenstaande punten. Zelfkennis en een grondig begrip van de doelgroep(en) en hun behoeften zijn hierbij essentieel.
Ten tweede moet het logo ook voldoen aan de sleutels die nog gaan volgen. Het logo moet uiteindelijk wel met de juiste vormen, kleuren en typografie (keuze lettertype) de gewenste emoties en associaties oproepen en ook nog eens flexibel inzetbaar zijn.
Een logo dat resoneert met de doelgroepen, voegt enorm veel waarde toe aan het merk.
Nu alleen nog de juiste combinatie van visuele elementen en merkwaarden gebruiken. Dat is alles.
Consistent en vaak gebruiken
Daarna is consistentie in het gebruik van het logo van cruciaal belang. Het logo moet keer op keer op de juiste manier worden gebruikt in alle merkuitingen en -ervaringen.
Het logo moet onthouden (kunnen) worden om uiteindelijk geladen te kunnen worden met het gevoel dat bij het merk hoort. Herhaling van de zichtbaarheid is hierbij cruciaal.
Ook in de ‘moderne wereld’ gaat de oude reclame-regel nog steeds op: herhaling werkt!
Lees hier wat wordt bedoeld met moderne wereld.
Daarna kan het logo door het steeds weer te laten zien aan de doelgroep(en), steeds weer dezelfde positieve emoties oproepen en dus een steeds weer dezelfde merkervaring bieden. Het gevoel bij het logo en het merk zal hierdoor steeds sterker worden.
Alleen door het logo consistent in te zetten, kan het logo gaan bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen in en herkenning van het merk bij de doelgroep(en) en ander publiek. Alleen dan kan het logo de juiste waarde krijgen… zowel voor het merk als voor het publiek.
Nog even dit
Helaas moeten we opmerken dat het opbouwen van een emotionele band met een merk of logo geen garantie is voor het succes van deze zaken. Dit succes is in de huidige wereld van enorm veel verschillende en uiteenlopende factoren afhankelijk. Een doordachte merkstrategie en consequent merkbeheer (brand-management) is hierbij onmisbaar.
Goed merkbeheer moet ervoor zorgen dat de merkervaring en de communicatie altijd in lijn zijn met de emoties en de waarden die het merk wil overbrengen. Dit is een van de factoren die een merk kunnen laten uitgroeien tot een sterk merk én een factor waarop het merk wél zelf grip heeft.
Sleutel #5
Eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar, herkenbaar, onderscheidend en opvallend
We pakken er 6 bij elkaar, want deze 6 kleinere sleutels vormen een mooi samenhangend geheel. Ondanks de verschillen, overlappen deze sleutels ook elkaar en lijken soms wel heel veel op elkaar.
Toch zijn ze allemaal belangrijk. De subtiele verschillen zijn écht enorm belangrijk voor het effect van het logo straks. Ze hebben stuk voor stuk een net iets andere impact op het logo.
- Eenvoudig – Een goed logo is krachtig in al zijn eenvoud en heeft geen uitleg nodig en is dus direct te begrijpen.
- Begrijpelijk – De meeste mensen willen hun tijd niet verliezen aan het bestuderen van weer een logo. Je krijgt hooguit een flits van ze. Als het logo dan te begrijpen is, wordt het na een paar keer zien toch vaak ook wel onthouden.
- Onthoudbaar – Hoe beter het logo te onthouden is, hoe groter de impact zal zijn. Wanneer iets ‘blijft hangen’, zullen mensen eerder met datgene verbinden!
- Herkenbaar – Het merk moet snel te identificeren zijn aan het logo. Het logo moet hiervoor zichzelf onderscheiden van andere logo’s.
- Onderscheidend – Het merk moet snel te onderscheiden zijn van de concurrentie en daarvoor ook opvallen tussen de logo’s van de concurrenten.
- Opvallend – Het merk moet snel tussen de rest uit te pikken zijn en het liefst als eerste.
Eenvoudig
Sommige merken gaan zo diep in de symboliek, dat de symbolen door de grote massa niet worden begrepen. Hetzelfde geldt voor grafische vormen: niet alle vormen hebben een betekenis voor het publiek of worden door iedereen begrepen.
Ook moet je het logo ook niet hoeven uitleggen. Als mensen het niet snappen, ben je weg! Voor je het weet sla je de plank behoorlijk mis, zeker buiten Europa.
Een logo is krachtig in al zijn eenvoud. Daarom geldt ook hier: KISS! Keep It Simple (and) Stupid!
Toch zijn er ook symbolen die mensen feilloos aanvoelen. Kijk je naar de 3 elementen – vorm, kleur en typografie (keuze lettertype) – die een rol spelen binnen het logo, dan hebben ze allemaal een symbolische waarde. De ene kleur is zakelijker dan de andere en de ene vorm speelser dan de andere.
Ook is het ene lettertype enorm solide, terwijl het andere zo licht is als een veertje. Met deze elementen kun je ‘eenvoudig’ spelen.
Verder inzoomen? Ga naar:
Begrijpelijk
Wanneer mensen een logo zien, hebben ze meestal geen tijd om het logo te bestuderen. Je krijgt vaak niet eens een seconde, hooguit een flits. Ze passeren het logo op straat of op de snelweg, ze zien het logo online ergens tussen alle boodschappen op social media en misschien ook nog wel ergens in een gedrukt tijdschrift. Lees meer.
Alleen zijn mensen dan écht niet met het logo bezig. Zeker niet met logo’s van lokale dienstverlenende bedrijven. En toch nemen mensen ze vaak onbewust wel héél even waar. Als het logo ze dan zo helder mogelijk ‘iets’ zegt, dan wordt het na een paar keer zien, toch vaak wel geregistreerd en begint het onthouden ervan.
Onthoudbaar
Het is dus heel belangrijk dat het logo te onthouden is. Dat je het beeld in je gedachten kunt oproepen, zonder het echt te zien. Waarom?
Wanneer mensen het logo gemakkelijk en snel kunnen oproepen, is de kans groter dat ze zich verbinden aan het merk. Hoe beter het logo te onthouden is, hoe groter de impact zal zijn. Het zal eerder ‘blijven hangen’ dan een logo dat eerst ontcijferd moet worden. Daar hebben we écht geen tijd voor!
Je snapt waarom de vorige 2 punten – eenvoudig en begrijpelijk – zo belangrijk zijn.
Herkenbaar
Herkenbaarheid, want een logo moet herkenbaar zijn. Herkenbaar heeft in deze context te maken met identificeerbaar. Aan iets herken je iemand of iets; iemand is hieraan identificeerbaar. Dit geldt dus ook voor logo‘s.
Herkenbaarheid zorgt ook voor onderscheid. Het gaat eigenlijk ook over punten als: eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar en onderscheidend.
Herkenbaarheid is belangrijk zodat mensen direct weten van welk merk een product of visuele uiting afkomstig is. Alleen je kunt natuurlijk niet gelijk verwachten dat iemand het merk aan het logo herkent. Daar gaat vaak wel wat tijd overheen. Bovendien is dit ook weer afhankelijk van een groot aantal andere factoren.
Onderscheidend
Goede logo’s hebben iets unieks zonder dit te overdrijven. Een logo moet vooral onderscheidend zijn vanwege de concurrentie. Het is natuurlijk het symbool om het merk snel te kunnen herkennen van de concurrentie. En het maakt hierbij niet uit of het om de website, de gevel of om het product gaat.
Overdrijven is een kunst, maar dat geldt niet voor logo’s!
Toch heeft niet iedere dienstverlenende partij de noodzaak om zich met het logo zo duidelijk van concurrentie te onderscheiden als dat het gaat om een alledaags product in de schappen van Albert Heijn of Kruidvat. Zeker niet als deze partij het moet hebben van mond-tot-mond-reclame, maar dit hebben we uitvoerig bekeken tijdens: Het logo • Wel of geen logo? … óf liever iets dat meer van deze tijd is?.
Wij weten dat je woorden als mond-tot-mond-reclame mag schrijven als mond-tot-mondreclame, maar doen dat ‘online’ om 2 weloverwogen redenen niet. Lees meer.
Opvallend
Tot slot van dit rijtje: opvallend. Opvallend is alleen wel een heel gevaarlijk woord, want voor je het weet denken mensen aan ‘schreeuwend’ en eindig je met een logo dat erg lelijk is of gewoon nergens op slaat, maar wél opvalt.
Stand out in the crowd!
In deze context bedoelen we met opvallend niet meer en niet minder dan dat je het logo tussen die van de concurrenten heel snel ertussenuit moet kunnen pikken. Die lok en schaar voor die kapper gaat het dus niet worden.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat een beeldmerk niet de dienst of het product van een bedrijf hoeft te tonen. In de regel hoeft een automerk geen auto in zijn logo, een computermerk geen computer, een fastfood-keten geen fastfood, een bakkersketen geen brood, een kappersketen geen schaar, et cetera, et cetera.
Kijk je naar de bekende consumenten-merken, dan zie je eigenlijk aan het logo helemaal niet wat ze doen of leveren.
Het logo van Harley Davidson is bijvoorbeeld geen motor en het logo van Nokia, Oppo of Huawei geen mobiele telefoon. Ketens als Kinki Kappers en Léon Zuidgeest Kappers hebben bijvoorbeeld ook geen scharen en lokken.
Een logo is puur bedoeld als identificatie van het merk of de organisatie. Toch kunnen deze beelden op busjes van vaklui – hierover straks meer – of bijvoorbeeld in lokale toeristische winkelstraten wel een belangrijke functie hebben. Als toerist vind je het in een vreemde stad vaak helemaal niet erg als je snel doorhebt waar de bakker zit.
94% van de logo’s van topmerken beschrijven niet wat het merk doet
Volgens onderzoek van het design-bureau Siegel+Gale in 2013, zou het grootste deel van de logo’s van topmerken niet beschrijven wat het bedrijf doet. Als het maar vooral herkenbaar is! Het ging om een analyse van de logo’s van 100 sterke merken van Interbrand (bureau dat is gespecialiseerd in merkadvies).
Siegel+Gale concludeerde dat 94% van de logo’s niet direct duidelijk maakte wat het bedrijf doet. Daarentegen zorgen deze logo’s wel voor het onderscheid van andere merken, ze zijn kenmerkend, herkenbaar en onthoudbaar.
Deze logo’s zijn door de jaren heen geladen met het merkgevoel en sluiten zeer goed aan bij de doelgroep(en).
Neem het logo van Apple. De appel heeft geen enkele link met de producten van het bedrijf. Toch weet iedereen waarvoor het staat. Het is herkenbaar en iconisch. Andere voorbeelden zijn de logo’s van Nike, McDonald’s, Albert Heijn, Hema, BBC, Airbnb, Google en natuurlijk Coca-Cola.
Ondanks dat deze merken geen beschrijvende logo’s hebben, is er nog steeds wel en veel over nagedacht. Het gaat om de boodschap die het overbrengt en dat doen ze gewoon heel erg goed.
Lokale merken hebben hun eigen spelregels
Uit bovenstaand verhaal wordt wel duidelijk dat veel leerscholen en onderzoeken naar merken en hun strategieën zich richten op de grote merken. Kleine lokale ondernemers hebben vaak met andere spelregels te maken. Een duidelijk verhaal op de gevel of op de bus met hun gereedschap, kan voor deze merken juist wonderen doen. Dan toch maar die graanhalm, hamer en/of schoffel erop?
Wat moet je doen?
Op wat je moet doen om het logo eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar, herkenbaar, onderscheidend en ook nog opvallend te maken en te houden, komen we in deel 2 terug.
En toen?
Toen was er vast en zeker genoeg stof om over na te denken. Laat alles rustig bezinken. Tijdens de volgende rit – het vervolg op deze – bekijken eerst wat je moet doen om het logo eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar, herkenbaar, onderscheidend en ook nog opvallend te maken en te houden.
Aansluitend bezichtigen we de volgende 5 sleutels om als logo door te gaan voor goed logo. De rest van de plannen staan bij het volgende kopje.
Mocht je in de tussentijd niet stil kunnen zitten, dán kun je alvast beginnen met alle informatie rondom het merk te verzamelen. Wat is het DNA, wat zijn de kern- en merkwaarden, de merkidentiteit, et cetera? Liggen deze zaken van de branding al vast in de brand guide? Zo niet, kijk dan eerst daarnaar. De linkjes staan bij Sleutel #3.
Toekomstplannen
In volgende blogartikelen in deze luchtige én fascinerende serie van de ‘Zomer van het Logo en de Huisstijl’ nemen we je verder mee op reis. We reizen verder door de boeiende wereld van visuele identiteiten.
Dompel jezelf deze zomer onder in een zee van creativiteit en zet het merk in het zonnetje!
Inmiddels naderen we wel het einde van onze indrukwekkende zomerreis, maar gelukkig zijn we nog lang niet uitgekeken in en rondom het wereldberoemde Logo. We bezoeken natuurlijk – als beloofd – eerst nog de andere Hedendaagse Eisen voor een goed Logo (of Woordmerk) en komen daarna nog langs de functionele en technische eisen.
We kijken ook nog naar een goede briefing, maar dat wordt tijdens een van onze laatste uitjes deze zomer. We helpen je dan verder op pad, want een goed logo laat je niet alleen door een goed – ervaren – bureau ontwikkelen en vervaardigen, maar voor een goede start, moet je wel duidelijk aangeven wat je precies wilt.
Naast de briefing en komen we nog langs Inspiratie en bekijken dan het speelse Witruimte. De terugreis zet het puntje op de ‘i’ en voert ons langs zeer grappige logo-blunders.
Zorg er dus maar voor dat je dit spectaculaire einde niet mist én reserveer direct jouw stoel!
Excursie of uitstapje gemist? Of verder inzoomen?
Dan vind je het overzicht met alle verslagen hier.
Hoe zorg je dat je verder niets meer mist?
Wil je deze en andere blogartikelen om van het merk, de website en/of de app een succes te maken niet missen? Dan is het geen slecht idee om je onderaan – voorbij de volgende box – even aan te melden voor de gratis e‑mailalert. Tenminste, als je dat nóg niet gedaan hebt. Je ontvangt dan van ons een melding wanneer er een nieuw artikel online staat.
Zo mis je niets en zien we jou hier morgen of anders binnenkort weer terug. Tot gauw!
Wij helpen ook met logo’s en huisstijlen
Je hebt een logo of een nieuwe huisstijl nodig? Dat kan, want een groot deel van onze roots liggen nog steeds in de grafische wereld én in de wereld van merken bouwen (branding). Het ontwikkelen en/of vernieuwen van logo’s, huisstijlen én huisstijl-handboeken is voor ons dus gesneden koek.
Daarnaast – of los daarvan – kunnen we zorg dragen voor de implementatie in programma’s als Microsoft Word en PowerPoint. Dit zorgt ervoor dat iedereen met dezelfde templates kan werken en alle communicatie in ieder geval visueel in lijn is met het merk.
Per merk verschilt wel onze aanpak. Wil je snel resultaat voor weinig geld? Dan kan dat. Wil je liever een logo als onderdeel van de merkwereld en die dus geheel aansluit bij de corporate identity? Dan kan dat ook. Het resultaat is afhankelijk van de wensen, de doelen, de doelgroep(en) én natuurlijk van het budget. Wat het ook wordt, wij gaan altijd voor het beste resultaat.
Je kunt ons bereiken via: [nummer opgeheven].
Huisstijl in een dag
Wil of moet je lager inzetten? Kijk dan eens bij Dagje Huisstijl. In een dag maken we samen met jou het logo en pakken we ook nog andere zaken op. We werken zelfs jouw eigen ideeën uit. Je gaat nooit met lege handen naar huis.
Over de auteur
Nancy Moorman
Nancy Moorman noemt zichzelf het liefst ‘gewoon’ contentmaker of merkenbouwer, maar dit dekt niet de lading van wat ze onze klanten biedt. Ze zit al jaren in het vak en is door haar karakter zeer breed onderlegd en altijd even toegewijd. Nancy begon ooit als werktekenaar, maar schoolde al snel bij tot copywriter.
Daarna deed de Mac zijn intrede in de grafische wereld en Nancy verkende als een van de eersten de mogelijkheden. Dat doet ze eigenlijk met alles. Voor onze klanten kijkt ze ook altijd naar de beste oplossingen en is daarbij dus niet wars van innovaties. Geen detail verliest ze uit het oog en… wat beter kan, kan beter!
Mis nooit meer een artikel met onze gratis e‑mailalert
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws, de trends, tips en andere interessante informatie op het gebied van branding, content-marketing, zakelijk bloggen, conversie-optimalisatie, SEO en alles daaromheen? Meld je dan direct even aan voor onze gratis e‑mailalert.
Ook wij gaan vertrouwelijk om met persoonsgegevens.