![Het logo • Wat is een goed logo? Waaraan moet het voldoen? • 2/2 [checklist]](https://thecontentcarecompany.nl/wp-content/uploads/2023/08/wat-is-een-goed-logo-waaraan-moet-het-voldoen-checklist-2.png)
Het logo • Wat is een goed logo? Waaraan moet het voldoen? • 2/2 [checklist]
![Het logo • Wat is een goed logo? Waaraan moet het voldoen? • 2/2 [checklist]](https://thecontentcarecompany.nl/wp-content/uploads/2023/08/wat-is-een-goed-logo-waaraan-moet-het-voldoen-checklist-2.png)
Waaraan moet een logo voldoen? Belangrijke vraag en dus kom je ook niet weg met een kort antwoord. Wie de ijzersterke logo’s die de tand des tijds hebben doorstaan goed bekijkt, heeft al snel door dat er meer is dan wat je op het eerste gezicht ziet.
Wat is het geheim? Wat is de geheime code tot dit geheim? Stel we vergelijken het logo met een schatkist. Wat zijn dan de sleutels tot deze schatkist?
We hebben de eerste 5 sleutels al bekeken, maar zouden nog terugkomen op de 5e sleutel. Daarna zetten we onze reis voort, onthullen de laatste 5 sleutels en staan even stil bij de kracht van kleuren en vormen. Stap maar snel in, dan gaan we weer op pad!
Wat staat er vandaag op het reisprogramma?
De ‘Zomer van het Logo en de Huisstijl’ is een luchtige én fascinerende serie die jou deze zomer meeneemt op een reis door de boeiende wereld van visuele merkidentiteiten. We reizen via (nieuwe) inspirerende inzichten, komen langs praktische tips en delen ook nog mooie reisverhalen.
Na een uitgebreid bezoek aan Huisstijl belandden we op het wereldberoemde Logo. Daar hebben we al enorm veel gezien en bekeken. We waren nogal onder de indruk van Brand Signature en volgden de route van handgeschreven meesterwerken naar digitale letter-ontwerpen tijdens ons bezoek aan Typografie.
Momenteel zijn we op verkenningstocht en bekijken aan de hand van 10 sleutels alle eisen waaraan een logo vandaag de dag moet voldoen. Laten we maar snel verdergaan.
Excursie of uitstapje gemist?
Dan vind je alle verslagen hier.
Of ga naar het overzicht van alle blogartikelen over branding. Als wij je op de hoogte mogen houden van nieuwe artikelen over branding en gerelateerde onderwerpen, meld je dan direct even aan voor de gratis e‑mailalert. Klik hier.
Inhoud
- Terugblik – Van emoties tot niet te vergeten logo’s
- Sleutel #5 – Eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar, herkenbaar, onderscheidend en opvallend
- Sleutel #6 – Tijdloos
- Sleutel #7 – Passend bij de sector
- Sleutel #8 – De juiste kleur
- Sleutel #9 – Variabel
- Sleutel #10 – Voldoet aan technische eisen
- En toen?
Terugblik
Van emoties tot niet te vergeten logo’s
In deel 1 werd duidelijk dat opvallen en verbinding maken tegenwoordig de grootste uitdaging voor logo’s is. Logo’s moeten het doelpubliek aanspreken en in een later stadium in staat zijn om de waarde van het merk voor deze mensen te weerspiegelen.
De besproken sleutels zijn:
- Sleutel #1 – Noodzaak en/of relevantie
- Sleutel #2 – Passend bij doelgroep(en)
- Sleutel #3 – Passend bij het merk
- Sleutel #4 – Oplaadbaar met gevoel
- Sleutel #5 – Eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar, herkenbaar, onderscheidend en opvallend
LET OP! we noemen hier alles ‘logo’
Ieder merk is vrij om te kiezen voor een logo, beeldmerk of woordmerk, maar we noemen in deze serie de gemaakte keuze gewoon logo of het moet niet volstaan. Zouden we steeds beeldmerk, woordmerk en/of logo moeten schrijven, dan wordt de tekst niet prettiger leesbaar. Je kunt dus zelf verder ‘logo’ vervangen door jouw keuze.
Sleutel #5
Eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar, herkenbaar, onderscheidend en opvallend
Hier zijn we in deel 1 geëindigd. Die waren de 6 kleinere sleutels die een mooi samenhangend geheel vormen. We sommen ze hier kort nog even op en gaan dan direct door met ‘Wat moet je doen?’.
- Eenvoudig – Een goed logo is krachtig in al zijn eenvoud en heeft geen uitleg nodig en is dus direct te begrijpen.
- Begrijpelijk – De meeste mensen willen hun tijd niet verliezen aan het bestuderen van weer een logo. Je krijgt hooguit een flits van ze. Als het logo dan te begrijpen is, wordt het na een paar keer zien toch vaak ook wel onthouden.
- Onthoudbaar – Hoe beter het logo te onthouden is, hoe groter de impact zal zijn. Wanneer iets ‘blijft hangen’, zullen mensen eerder met datgene verbinden!
- Herkenbaar – Het merk moet snel te identificeren zijn aan het logo. Het logo moet hiervoor zichzelf onderscheiden van andere logo’s.
- Onderscheidend – Het merk moet snel te onderscheiden zijn van de concurrentie en daarvoor ook opvallen tussen de logo’s van de concurrenten.
- Opvallend – Het merk moet snel tussen de rest uit te pikken zijn en het liefst als eerste.
Wat moet je doen?
Om het logo eenvoudig, begrijpelijk en onthoudbaar en herkenbaar, onderscheidend en ook nog opvallend te maken en te houden, kun je het volgende doen:
- Distilleer ideeën én beelden naar hun zuiverste vorm.
- Gebruik zo min mogelijk elementen.
- Communiceer het merk zo helder mogelijk.
- Blijf ver weg van symbolische hoogstandjes.
- Vorm een samenhangend én onderscheidend geheel.
- Verzamel en bestudeer logo’s van concurrenten.
- Weeg het belang af van zichtbaarheid wat het merk doet.
- Gebruik kleuren die passen bij de branche.
- Zorg dat het merk er snel tussen de concurrentie uit te pikken is.
- Zet het logo zo vaak als mogelijk in (beeld). ‘Herhaling’ werkt nog steeds het beste.
Distilleer ideeën én beelden naar hun zuiverste vorm
Distilleer ideeën én beelden naar hun zuiverste vorm. Dit maakt een logo herkenbaar en onthoudbaar en dus het merk beter identificeerbaar. En was dat niet waar het logo voor bedoeld is?
Less is more, als dat ergens voor geldt is dat wel voor logo’s.
Gebruik zo min mogelijk elementen
Een goed logo is sterk in al zijn eenvoud en vertelt zijn boodschap kort en krachtig. Denk maar aan de swoosh van Nike, de appel van Apple en de gestileerde letters van McDonalds (M), Albert Heijn (AH), H&M en FedEx.
En vergeet nooit:
Meerdere vormen en details zijn niet te onthouden!
Communiceer het merk zo helder mogelijk
Dit moet je alleen niet te letterlijk nemen, want een beeldmerk hoeft niet de dienst of het product van een bedrijf te tonen. Lees meer.
Een logo is puur bedoeld als identificatie van het merk of de organisatie. Ze moeten aan het logo wel herkenbaar zijn, want het moet ook onderscheidend zijn van de concurrentie.
En ga je voor een woordmerk of een symbool bestaand uit letters? Houd het dan wel leesbaar!
Uitzonderingen bevestigen de regel
Stel je bent timmerman en hebt een busje om je gereedschap en andere spullen van klant naar klant mee te vervoeren. Je busje staat in de straat voor alle buren van je klant zichtbaar. Je zou dan wel gek zijn om niet heel duidelijk op je bus te communiceren wat je doet.
De kans dat iemand uit de straat je aanspreekt voor de volgende klus, is natuurlijk met een duidelijke boodschap op je bus veel groter dan zonder.
Het busje mag natuurlijk niet te verwisselen zijn met die van je concurrent. Daarnaast hoeven niet alle visueel communicatieve elementen in het logo te worden gepropt. Ze kunnen ook dienen als brand signature en op een speelse manier samen met het logo worden gebruikt.
Blijf ver weg van symbolische hoogstandjes
Niemand zegt of beweert dat een goed logo uit symbolen bestaat. Er zijn genoeg logo’s – woordmerken – om te bewijzen dat het zonder kan en net zo goed werkt. Deze woordmerken communiceren het merkgevoel met alleen de juiste lettertypen en dito kleuren.
En vergeet niet dat hele simpele vormen en kleuren toch een symbolische waarde hebben. Letters met ronde hoeken vertellen een ander verhaal dan letters met dikke schreven.
Vorm een samenhangend én onderscheidend geheel
Om de juiste impact als logo te hebben, moet het logo wel voldoen aan alle hierboven genoemde punten. Het logo moet daarvan een samenhangend geheel vormen dat later in staat is de juiste emoties op te roepen bij de doelgroep(en).
Tegelijk moet het logo ook onderscheidend genoeg van de concurrentie zijn, maar daarover hieronder meer.
Verzamel en bestudeer logo’s van concurrenten
Verzamel de logo’s van de concurrenten, want het nieuwe logo moet zich natuurlijk wel daarvan onderscheiden. Bestudeer ze, kijk naar wat anderen goed doen en doe daar je voordeel mee.
Belang zichtbaarheid wat het merk doet
Vervolgens moet je afwegen in hoeverre je de dienst van het merk of wat het merk doet, wilt laten zien in het logo. Hierover schreven we al en onderstreepten dit nogmaals in de box over 94% van de logo’s van topmerken die niet beschrijven wat het merk doet. Terug naar die box.
Als ieder computermerk een computer in zijn logo heeft, is dat niet echt onderscheidend te noemen. Het werkt hooguit verwarrend.
We hebben ook reeds aangegeven dat lokale ondernemingen daarop een uitzondering kunnen zijn.
Gebruik kleuren die passen bij de branche
Dit klinkt wellicht niet echt creatief in de oren, maar het kan heel belangrijk zijn. Je ziet bijvoorbeeld veel blauw bij zakelijke dienstverleners, zeker bij financiële dienstverleners. Blauw is nog steeds de kleur van zakelijk vertrouwen.
Combineer je blauw dan bijvoorbeeld met oranje om het wat persoonlijker te maken, lijkt het logo al snel op de Rabobank of de ING. Máár wijk je te veel van de norm af, dan kan dit het gevoel van vertrouwen teniet doen en maak je het het merk juist weer moeilijk.
Kun jij je een hoveniersbedrijf voorstellen zonder groen in het logo?
Ga daarom ook niet voor het origineelste logo, want grote kans dat je dan het doel voorbijstreeft. Zoek de balans tussen eenvoud en originaliteit. Jezelf onderscheiden en laten opvallen is iets anders dan niet meer begrepen worden.
En nee, het is ook geen bron voor een goed gesprek. Merken die niet duidelijk zijn, wekken geen vertrouwen.*
* Bron: Overtuigingskracht, 60 geheimen van de psychologie van het beïnvloeden van Noah Goldstein, Steve Martin en Robert Cialdini.
Zorg dat het merk er snel tussenuit te pikken is
Wanneer je zorgt voor eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar, onderscheidend en opvallend, zal het logo al snel herkenbaar zijn.
Houd het resultaat naast de logo’s van de concurrenten. Past het logo daar moeiteloos tussen of springt die er net tussenuit? Zorg hoe dan ook dat het laatste het geval is. Speel met de elementen van het logo en kies net iets andere kleur of laat het lettertype net wat meer afwijken van de norm.
Het ontwikkelen van huisstijlen én huisstijl-handboeken is voor ons dus gesneden koek.
Sleutel #6
Tijdloos
Een goed logo gaat lang mee; soms wel langer dan een eeuw! Het logo van Coca-Cola stamt bijvoorbeeld al uit 1887. En het is niet eens het oudste logo dat we nu nog kennen.
- Stella Artois – 1366.
- Nestlé – 1868.
- Heinz – 1869.
- Levi’s – 1886.
- Gillette – 1901.
- Shell – rond 1900–1904
- Carlsberg – 1904.
- Kodak – 1907.
- Mercedes-Benz en Ford – 1909.
- Philips – 1921
Als een logo niet voor langere tijd meegaat, hoe kan het dan voor grote herkenbaarheid gaan zorgen?
De hierboven genoemde tijdloze logo’s hebben wel steeds hele kleine en zorgvuldige aanpassingen ondergaan, maar de basis bleef intact. Deze sterke merken mogen natuurlijk niet de indruk wekken vastgeroest te zijn, maar de logo’s hebben wel de trends keer op keer overstegen. Een logo dat te trendy is, gaat ook niet lang mee.
Invloed op geloofwaardigheid
Daarnaast kun je je afvragen of je om de zoveel jaar het logo wilt inruilen? Het is als een identiteit van een persoon die steeds vernieuwt, en dat betekent vooral ongeloofwaardigheid. Niets verandert steeds van gedaante en anders mag je daar wel iets achter zoeken.
We hoeven je vast niet te vertellen wat dit betekent voor het imago in relatie tot betrouwbaarheid.
Invloed op herkenbaarheid
Naast aantasting van de geloofwaardigheid, bouw je met een trendy vaak wisselend logo ook niet echt aan herkenbaarheid van het merk.
Extra kosten
Wanneer het logo met alle trends meewaait, moet ook steeds de hele huisstijl op de schop. Zeker als kleuren veranderen, dan moet straks ook alles opnieuw worden geschilderd.
Wat moet je doen?
Leer van tijdloze logo’s. Tijdloze logo’s plaatsen kwaliteit boven kwantiteit. Ze leggen de focus op wat werkt, op de essentie en de eenvoud. Ze verwijderen veel van de onnodige elementen en andere gekke ideeën.
Door eigenzinnig te zijn en je niet te laten beïnvloeden, komt het merk vaak sterker over.
Hoewel het raadzaam is te kijken naar de laatste trends en ze ook zeker toe te passen als het merk en de doelgroep(en) daarom vragen, is dit verder absoluut geen must. Om bovenstaande redenen en alle andere sleutels is het ook vaak niet eens verstandig.
Als het logo verder aan alle in deze 2 blogartikelen genoemde eisen voldoet, dan zit het eigenlijk wel goed en kun je de trends laten voor wat ze zijn. Onthoud dat eenvoud en de juiste kleurkeuze doorgaans de sleutel zijn tot trendloosheid.
Leave trends to the fashion industry.
Bron: onbekend. Het is een algemene uitspraak in de branche.
Sleutel #7
Passend bij de sector
Een logo is een spagaat. Aan de ene kant moet het zich onderscheiden en aan de andere kant conformeren aan de sector. Een serieuze belastingadviseur met een vrolijk en speels logo, maakt het zichzelf heel erg lastig.
Een basisschool met stemmig zwart en grijs, zal ook niet veel inschrijvingen hoeven te verwachten als het aan het logo ligt.
Dus tja, het merk moet zich links- of rechtsom toch voor een groot deel conformeren aan de sector.
Wat moet je doen?
Eigenlijk hebben we dit bij Sleutel #5 bij het kopje Wat moet je doen? al besproken. Aan de hand van de verzamelde logo’s zie je wat past bij de sector. Verlies hierbij alleen niet de doelgroep(en) uit het oog.
Kijk voor inspiratie ook bij de concurrentie
Kijk naar concurrerende merken om te zien welke logo’s erin slagen om met de doelgroep(en) te verbinden en welke hun doel missen. Door de logo’s van de concurrentie te analyseren, kun je niet alleen strategische inzichten verkrijgen, maar kun je ook een logo realiseren dat zich op gepaste wijze onderscheidt van de rest.
Sleutel #8
De juiste kleur
De juiste kleur – we noemden het al eerder – is misschien wel het belangrijkste element van hedendaagse goede logo’s. Zeker wanneer een logo heel klein op de mobiele apparaten getoond wordt, is het vaak de kleur waaraan het merk als eerste wordt herkend.
Wat moet je doen?
Overweeg welke kleuren het moeten worden. Kijk naar de sector en welke kleuren daar een rol spelen. Kijk ook weer naar de concurrenten en welke kleur ertussenuit zou springen, zonder dat het over de top gaat.
Beperk je tot maximaal 3 kleuren en ga niet neuzelen met combinaties van diverse schakeringen van een kleur. Van deze nuances blijft bij de nieuwe kleinste weergaven niet veel tot niets over.
De eeuwenoude kracht van kleuren en vormen
Kleuren en emoties
Als het gaat om emoties uitlokken, dan is niets zo sterk als kleuren. Rood is de kleur van de liefde. Zwart van de dood. Groen is de kleur van de lente en blauw is puur en kalm en straalt rust en vertrouwen uit. Donkerblauw is niet voor niets de kleur van zakelijke dienstverleners en veel banken.
Geel staat voor snelheid, blijdschap en dynamiek, terwijl rood een warm gevoel en zelfs eetlust opwekt. Beide kleuren zijn bovendien van grote afstand zichtbaar en trekken de aandacht. Felle keuren staan voor energiek, plezier en opwinding. Kijk maar naar de kleuren van speelgoedwinkels en frisdranken..
De grijzige varianten van de meeste kleuren zijn al snel wat stemmiger. Kleuren als grijs-bruin, grijs-blauw, grijs-groen zullen bijvoorbeeld in de zakelijk sector absoluut niet misstaan. Net als andere donkere kleuren het goed doen in combinatie met blauw.
Kleuren spreken zonder woorden: geel maakt blij, rood verleidt, groen verfrist en blauw kalmeert.
Wie zich richt op consumenten, kiest vaak voor meer speelsheid en dynamiek. De kleurkeuze is dan al snel alles wat fris en vrolijk is. Partijen die werken met ‘groen’, hebben vaak ook groen in hun logo. Terwijl partijen die met water te maken hebben, bijna altijd wel blauw in hun logo hebben. Net als een golfje.
Wie in de zorgsector werkt, komt al snel bij steriele kleuren, maar als het gaat om mentale zorg en begeleiding, dan eindig je weer vaak met warme kleuren en ronde vormen. Vormen kunnen namelijk – net als kleuren – emoties oproepen.
Vormen, kleuren en emoties
Psycholoog Carl Jung (1875 – 1961) herkende in de belangrijkste geometrische vormen de archetypen en beschreef hun psychologische betekenis. Deze symbolen hebben al eeuwen hun kracht bewezen en ook in de huidige tijd weinig aan kracht ingeleverd. We sommen ze hier kort op.
- Cirkel – De cirkel staat voor eenheid, heelheid en oneindigheid. Deze vorm wordt ook gebruikt om de cyclus van het leven, spirituele balans en harmonie uit te drukken. Het is een zachte zorgzame vorm die relateert aan emotionele warmte. Deze vorm wordt vaak gekoppeld aan de kleur rood.
- Vierkant – Het hoekige vierkant is solide en staat als een huis. Het staat dan ook voor stabiliteit, structuur en betrouwbaarheid. Deze vorm is een stuk killer en wordt dan ook vaak gekoppeld aan de kleur blauw.
- Driehoek – De driehoek is wat lastiger en kan verschillende betekenissen hebben. Dit hangt ook af van de richting waarheen de driehoek wijst en/of andere context. Zo heeft het wijzend naar boven te maken met mannelijke energie en kracht. Wijst de driehoek naar beneden, dan kun je denken aan vrouwelijke energie en creativiteit. De kleur die hierbij hoort is geel.
Vormen en lettertypen
Grafische vormen spelen een rol als het om een logo met een symbool gaat, oftewel: om een klassiek logo. Toch zie je deze vormen ook terug bij lettertypen en dus bij woordmerken.
Wanneer we weer even terug gaan naar de zorgsector, dan zie je niet alleen vaak ronde vormen, maar bijvoorbeeld ook lettertypen met afgeronde hoeken. Meer hoekige, dunne en futuristische lettertypen doen het goed voor de technologische sector.
Als vormen, letters en kleuren goed gekozen zijn, versterken ze elkaars kracht.
Sierlijke letters zijn weer ideaal voor merken die zich richten op schoonheid. Terwijl daartussen ook partijen zitten die graag extra betrouwbaar overkomen en kiezen voor een klassieke letter met schreef.
Wie zich in de zakelijke markt begeeft, wil graag als een betrouwbare partner overkomen. Klassiek, maar ook hoekige lettertypen zijn hiervoor geschikt. Je ziet dan ook vrij vaak letters met schreven voor partijen in de financiële sector.
Kijk je naar vervoersorganisaties. Dan zit er vaak een soort van snelheid of beweging in het logo. Zie het logo van de NS. Deze lijkt met de pijlen 2 kanten op te gaan. Ook FedEx heeft stiekem een pijltje.
Verder inzoomen?
Wil je meer weten over kleuren, vormen en archetypen? Zoek dan gewoon even met Google of een andere zoekmachine. Er zijn zo enorm veel zeer goede artikelen online te vinden, dat wij je graag daarheen verwijzen.

Sleutel #9
Variabel
Tegenwoordig moet het logo zichtbaar en dus ook herkenbaar zijn op een breed scala aan toepassingen. Dit zijn de ‘functionele eisen’.
Het logo moet bijvoorbeeld minuscuul worden weergegeven in de apps van de social-media-platformen en misschien ook wel enorm groot op de lichtmast nabij het Prins Clausplein. Hiertussen zijn natuurlijk nog honderden of misschien wel duizenden varianten te bedenken. Er kan dan voor 1 versie van het logo worden gekozen, maar of dat anno 2023 nog werkt?
Het antwoord is geheel afhankelijk van het ontwerp. Het ene ontwerp kan zomaar overal tot zijn recht komen, het volgende ontwerp heeft meerdere varianten nodig. Hiervoor zijn geen vuistregels en heeft ieder merk een vrije keuze.
Wij weten dat je woorden als social-media-platformen ook aan elkaar mag schrijven, maar doen dat ‘online’ om 2 weloverwogen redenen niet. Lees meer.
Wat moet je doen?
Je moet zorgen dat het logo voldoet aan de ‘functionele eisen’. Maak hiervoor een lijst met alle zaken waarop het logo straks getoond moet worden en laat het verder over aan de ontwerper(s).
Tijdens ons bezoek aan de functionele en technische eisen helpen we je ook met deze lijst op weg.
Sleutel #10
Voldoet aan technische eisen
De technische eisen verdienen apart de aandacht en komen we op terug tijdens onze volgende rondrit. We rijden dan langs alle functionele en technische eisen.
En toen?
Door de juiste combinatie van visuele elementen die aansluiten bij de doelgroepen en het merk te gebruiken, kan een logo worden ontwikkeld dat voldoet aan de 10 sleutels in deze 2 artikelen. Je maakt dan de grootste kans dat het logo omarmd wordt door de doelgroep(en) en de maximaal haalbare waarde toevoegt aan het merk.
Alle sleutels op een rijtje
- Sleutel #1 – Noodzaak en/of relevantie
- Sleutel #2 – Passend bij doelgroep(en)
- Sleutel #3 – Passend bij het merk
- Sleutel #4 – Oplaadbaar met gevoel
- Sleutel #5 – Eenvoudig, begrijpelijk, onthoudbaar, herkenbaar, onderscheidend en opvallend
- Sleutel #6 – Tijdloos
- Sleutel #7 – Passend bij de sector
- Sleutel #8 – De juiste kleur
- Sleutel #9 – Variabel
- Sleutel #10 – Voldoet aan technische eisen
Professionals zijn er niet voor niets
Het ontwerpen van zo’n krachtig en oplaadbaar logo is een uitdagende taak die creativiteit en strategisch denken vereist. Het is doorgaans belangrijk om hiervoor samen te werken met een goed – ervaren – bureau met professionele ontwerpers. Deze ontwerpers hebben expertise in en ervaring met het creëren van aantrekkelijke én oplaadbare logo’s.

Toekomstplannen
Je weet nu bijna alle sleutels om van een logo een goed logo te maken. Nu alleen nog de functionele en technische eisen. Die bekijken we in het volgende artikel. Maar voor het zover is, kun je nadenken over wat je met het logo wilt aan de hand van alle besproken sleutels.
In volgende blogartikelen in deze luchtige én fascinerende serie van de ‘Zomer van het Logo en de Huisstijl’ nemen we je verder mee op reis. We reizen verder door de boeiende wereld van visuele identiteiten.
Dompel jezelf deze zomer onder in een zee van creativiteit en zet het merk in het zonnetje!
Inmiddels naderen we wel het einde van onze indrukwekkende zomerreis, maar gelukkig zijn we nog niet uitgekeken in en rondom het wereldberoemde Logo. We bezoeken natuurlijk eerst nog de functionele en technische eisen voor een goed Logo (of Woordmerk), helpen je met de briefing en komen zelfs nog langs Inspiratie. We bekijken dan het speelse Witruimte. De terugreis voert ons langs zeer grappige logo-blunders.
Zorg ervoor dat je dit spectaculaire einde niet mist én reserveer direct jouw stoel!!!
Houd ook na deze zomer ons blog in de gaten, want we helpen je steeds verder met het uitdenken van hoe het merk te versterken. En heb je geen tijd of zin om daarop te wachten? Dan kun je ons gewoon bellen en gaan we spoedig voor je aan de slag. Merken-bouwen is – zeg maar – helemaal ons ding.
Excursie of uitstapje gemist? Of verder inzoomen?
Dan vind je het overzicht met alle verslagen hier.
Hoe zorg je dat je verder niets meer mist?
Wil je deze en andere blogartikelen om van het merk, de website en/of de app een succes te maken niet missen? Dan is het geen slecht idee om je onderaan – voorbij de volgende box – even aan te melden voor de gratis e‑mailalert. Tenminste, als je dat nóg niet gedaan hebt. Je ontvangt dan van ons een melding wanneer er een nieuw artikel online staat.
Zo mis je niets en zien we jou hier morgen of anders binnenkort weer terug. Tot gauw!
Tip! Bescherm het logo en claim de copyrights
Heb je eenmaal geïnvesteerd in een uniek en krachtig logo, dan kun je deze bij merken-bureaus* als NLO hier in Den Haag laten registreren. Dat kan voor de Benelux, Europa en voor andere werelddelen. Hiermee wordt het merk in die gebieden min of meer veiliggesteld in de hoop zo plagiaat en oneerlijke concurrentie te voorkomen. Informeer eens naar de mogelijkheden. Het kost waarschijnlijk veel minder dan je denkt.
* Wij weten dat je woorden als merken-bureaus ook aan elkaar mag schrijven, maar doen dat ‘online’ om 2 weloverwogen redenen niet. Lees meer.
Wij helpen ook met logo’s en huisstijlen
Je hebt een logo of een nieuwe huisstijl nodig? Dat kan, want een groot deel van onze roots liggen nog steeds in de grafische wereld én in de wereld van merken bouwen (branding). Het ontwikkelen en/of vernieuwen van logo’s, huisstijlen én huisstijl-handboeken is voor ons dus gesneden koek.
Daarnaast – of los daarvan – kunnen we zorg dragen voor de implementatie in programma’s als Microsoft Word en PowerPoint. Dit zorgt ervoor dat iedereen met dezelfde templates kan werken en alle communicatie in ieder geval visueel in lijn is met het merk.
Per merk verschilt wel onze aanpak. Wil je snel resultaat voor weinig geld? Dan kan dat. Wil je liever een logo als onderdeel van de merkwereld en die dus geheel aansluit bij de corporate identity? Dan kan dat ook. Het resultaat is afhankelijk van de wensen, de doelen, de doelgroep(en) én natuurlijk van het budget. Wat het ook wordt, wij gaan altijd voor het beste resultaat.
Je kunt ons bereiken via: [nummer opgeheven].
Huisstijl in een dag
Wil of moet je lager inzetten? Kijk dan eens bij Dagje Huisstijl. In een dag maken we samen met jou het logo en pakken we ook nog andere zaken op. We werken zelfs jouw eigen ideeën uit. Je gaat nooit met lege handen naar huis.
Over de auteur
Nancy Moorman

Nancy Moorman noemt zichzelf het liefst ‘gewoon’ contentmaker of merkenbouwer, maar dit dekt niet de lading van wat ze onze klanten biedt. Ze zit al jaren in het vak en is door haar karakter zeer breed onderlegd en altijd even toegewijd. Nancy begon ooit als werktekenaar, maar schoolde al snel bij tot copywriter.
Daarna deed de Mac zijn intrede in de grafische wereld en Nancy verkende als een van de eersten de mogelijkheden. Dat doet ze eigenlijk met alles. Voor onze klanten kijkt ze ook altijd naar de beste oplossingen en is daarbij dus niet wars van innovaties. Geen detail verliest ze uit het oog en… wat beter kan, kan beter!
Mis nooit meer een artikel met onze gratis e‑mailalert
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws, de trends, tips en andere interessante informatie op het gebied van branding, content-marketing, zakelijk bloggen, conversie-optimalisatie, SEO en alles daaromheen? Meld je dan direct even aan voor onze gratis e‑mailalert.
Ook wij gaan vertrouwelijk om met persoonsgegevens.